Gå direkt till textinnehållet

Högerextrema medier söker vita fläckar-stöd i Stockholms län

Över 200 ansökningar om stöd för lokal journalistik har inkommit till Mediestödsnämnden. Bland dem som har sökt finns högerextrema medier.

218 ansökningar om så kallat ”vita fläckar-stöd” har inkommit till Mediestödsnämnden som är en del av Myndigheten för press, radio och tv (MPRT). Totalt har medier ansökt om 260 miljoner kronor i stöd för att stärka den lokala journalistiken på orter som har klen bevakning.

Många kommer att bli utan stöd, eftersom nämnden endast har drygt 80 miljoner kronor att fördela.

– Vi är glada över att det finns ett så stort intresse för vita fläckar-stödet eftersom vi ser att det gör direkt nytta för lokaljournalistiken och bevakningen av kommunerna runt om i landet, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör vid MPRT, i en kommentar.

76 av årets ansökningar gäller nya insatser som inte har beviljats stöd för lokal journalistik tidigare. Det totala sökta beloppet för dessa medier är cirka 90 miljoner kronor.

Flera högerextrema och så kallade ”alternativa medier” har sökt stöd för stärkt bevakning i orter i Stockholms län, bland dem Exakt 24 som söker stöd för Årsta, Tyresö, Salem, Järvafältet, Sundbyberg och Solna. Insikt 24 söker stöd för bevakning i Sollentuna. Nya Tider har sökt stöd för stärkt bevakning i Sigtuna medan Samnytt har sökt stöd för bevakning i Sigtuna, Botkyrka, Järfälla, Huddinge, Rinkeby, Akalla, Tensta, Kista, Husby och Hjulsta.

Förra året beviljades Samnytt stöd om 245 000 kronor för stärkt journalistisk bevakning av fem områden i Stockholms län.

Fördelningen av årets stöd kommer att hanteras vid ett nämndsammanträde i juni.

Fler avsnitt
Fler videos