Het debatt om nya YGL och TF
Vad är problemet? Det var Cilla Benkös viktigaste invändning när förändringarna i TF och YGL diskuterades på Mediedagarna i Göteborg.
Alf Karlsson, ledamot i yttrandefrihetskommitten (mp), Nils Funcke, sekreterare i Yttrandefrihetskommittén, Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, Ulrica Widsell, vice ordförande i Journalistförbundet, Ulrika Karlsson, ledamot i yttrandefrihetskommitten (m) och Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, deltog i debatten som leddes av Journalistförbundets Pär Trehörning,
Något egentligt svar på Cilla Benkös fråga kom egentligen aldrig.
Men i slutet på debatten gav Nils Funcke ändå en beskrivning av problemets omfattning.
– 281 av de 367 minuter befolkningen ägnar åt mediekonsumtion ägnas åt traditionellt grundlagsskyddade medier. Ytterligare en del ägnas åt grundlagsskyddade verksamheter på nätet, en del åt andra internetbaserade tjänster. Bara cirka en halvtimme ägnas internetbaserade medier som inte är grundlagsskyddade.
Cilla Benkö menade att det inte fanns någon anledning att ge sig på grundlagar som fungerar, på grund av att ett fåtal sajter inte har ansvarig utgivare.
– Om vi går från systemet med ansvarig utgivare till att skriva in den personliga integriteten i lag, då kommer det att kosta pengar. Vi har ett väldigt unikt system i dag, jag tycker vi ska fajtas för det.
Thomas Mattsson talade mest om att sätta stopp för alla de andra lagar som kommit till och är på väg, som begränsar yttrandefriheten, som förslaget om fotoförbud.
– Vi har ett otal exempel på lagförändringar som rundat intentionerna i YGL och TF.
Ulrika Widsells farhåga var att kommitténs förslag ska leda till förändringar i onödan.
– De lagar vi har, har fungerat väldigt bra väldigt länge. Vi kan förändra, förbättra och uppdatera, men de tre modeller som presenterats – ingen av dem är bra, Vi borde hellre förbättra meddelarskyddet och bredda det till att även gälla privat verksamhet som finansieras av offentliga medel.
Ulrika Karlsson menade att kommittén utreder det som den fått i uppdrag att göra.
– Medievärlden är i förändring. Kan vi ändra TF med samma skydd som i dag men som ska skydda fler än i dag?
Alf Karlsson sa att hans uppdrag var tydligt:
– Skydda TF, försök att utveckla den och ge inte efter för EU. Min förälskelse till EU har inte precis ökat efter det här arbetet. Vi måste ta in det förändrade konsumtionsmönstret. För en 17-åring är det egalt om de läst om någonting i tryckt skrift eller på fejjan. Jag som konsument är också producent och förväntar mig att jag ska ha skydd.
Det stod klart i debatten att Sverige aldrig fick in något undantag i EU för våra grundlagar TF och YGL. Det betyder att de svenska förhandlarna i väldigt många frågor måste få in undantag i specifika EU-överenskommelser. Vår offentlighetsprincip och meddelarskydd står ganska ofta emot EUs överenskommelser.
Ulrika Karlsson konstaterade att det kan vara svårt att i en "europeisk kontext förklara ansvarig utgivare".
– Det är viktigt att slåss för ensamansvaret, men kanske inte för att bipackssedlar är grundlagsskyddade.
Cilla Benkö invände:
– Det känns ändå som ni är oroliga för några få sajter som rör sociala medier, som fejjan. Varför börjar ni inte där, varför ge er på oss, som har tydliga utgivare?