Gå direkt till textinnehållet

Hennes reportage censurerades av Facebook

Journalisten Amanda Duregård stängdes av från Facebook när hon publicerat bilder av ett grävande reportage hon gjort för tidningen Faktum.

Reportaget handlade om ett kontroversiellt företag känt från Grannfejden i TV 3.

– Reportaget var en kritisk granskning av Jonas Gåde och hans terapimottagning. Företaget beskrivs som en terapisekt, berättar Amanda Duregård.

En av de censurerade bilderna.Hon misstänker att det är företaget som har varit i kontakt med Facebook och bett om att bilderna från reportaget Terapisekten ska tas bort. (En av de censurerade bilderna syns här till höger.)

Annons Annons

– De är kända för att ha koll på nätet, och det var inga andra av mina bilder som togs bort.

Hon fick först en varning för att hon brutit mot Facebooks gemenskapsregler. Sedan stängdes hon av i 24 timmar och när hon kom tillbaka in på sin sida var båda bilderna från reportaget om företaget borttagna. Om hon får en varning till stängs hon av permanent.

– Facebook får ju göra som de vill, det är ju ett privat företag. Men jag tycker väl att om man har mycket inflytande och makt ska man ta ansvar för att värna om den grundläggande yttrandefriheten, säger Amanda Duregård.

– Jag upplever att de har censurerat mig. Facebook har ju gjort sig själva oumbärliga och jag använder Facebook i jobbet, och för att lägga upp mina artiklar.

Fler avsnitt
Fler videos