Journalisten Amanda Duregård stängdes av från Facebook när hon lade upp bilder av sitt eget reportage.

Hennes reportage censurerades av Facebook

24 maj, 2012

Journalisten Amanda Duregård stängdes av från Facebook när hon publicerat bilder av ett grävande reportage hon gjort för tidningen Faktum.

Reportaget handlade om ett kontroversiellt företag känt från Grannfejden i TV 3.

– Reportaget var en kritisk granskning av Jonas Gåde och hans terapimottagning. Företaget beskrivs som en terapisekt, berättar Amanda Duregård.

En av de censurerade bilderna.Hon misstänker att det är företaget som har varit i kontakt med Facebook och bett om att bilderna från reportaget Terapisekten ska tas bort. (En av de censurerade bilderna syns här till höger.)

– De är kända för att ha koll på nätet, och det var inga andra av mina bilder som togs bort.

Hon fick först en varning för att hon brutit mot Facebooks gemenskapsregler. Sedan stängdes hon av i 24 timmar och när hon kom tillbaka in på sin sida var båda bilderna från reportaget om företaget borttagna. Om hon får en varning till stängs hon av permanent.

– Facebook får ju göra som de vill, det är ju ett privat företag. Men jag tycker väl att om man har mycket inflytande och makt ska man ta ansvar för att värna om den grundläggande yttrandefriheten, säger Amanda Duregård.

– Jag upplever att de har censurerat mig. Facebook har ju gjort sig själva oumbärliga och jag använder Facebook i jobbet, och för att lägga upp mina artiklar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies