Gå direkt till textinnehållet

Hearing om Dawit i riksdagen

Den 8 december arrangeras en hearing i Sveriges Riksdag om strategier för att få Dawit Isaak fri. ”Det är viktigt att ledamöterna och samhället påminns om fallet”, menar Amineh Kakabaveh, en av initiativtagarna.

Arrangörer är riksdagsledamöterna Maria Nilsson (L) och Amineh Kakabaveh (politisk vilde, tidigare V), med stöd av riksdagens tvärpolitiska Dawitgrupp.

Förutom fallet Dawit Isaak kommer hearingen att ta upp Gui Minhai och  den dödsdömde svenskiranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalalis fall.

– Jag har varit med sedan starten av det tvärpolitiska nätverket för Dawit och skrivit årliga motioner som flera partier har skrivit på. Förslaget om undersökningskommissionen kom först från mig och nätverket, skriver Amineh Kakabaveh i ett mejl till Journalisten.

Annons Annons

– Dawit är ju den journalist som suttit längst i fängelse, i 20 år, utan någon rättegång och utan att någon familjemedlem eller advokat träffat honom. Han är svensk medborgare och även om han inte var det skulle jag engagerat mig i hans fall. Det fria ordet och yttrandefriheten är viktigt för mig som har upplevt diktatur och förtryck, fortsätter hon.

Vilka förhoppningar har ni med hearingen?
– Dawit Isaak, Gui Minhai och Ahmedreza Djalali är svenska medborgare som sitter i diktaturers fängelser. Förhoppningen är att det ska finnas en opinion för att skynda på processen. Det är viktigt att riksdagsledamöterna och samhället i övrigt påminns om fallen, att de inte glöms. Att deras familjer och vänner vet om att de inte är ensamma med denna sorg, frustration och förtvivlan.

Dawit Isaaks bror Esayas Isaak är en av deltagarna vid hearingen, liksom advokaten och medlemmen i Dawit Isaaks juristteam Percy Bratt. Med på länk finns bland andra Kanadas tidigare justitieminister Irwin Cotler, som är en av de internationella toppjurister som 2020 lämnade in en anmälan mot Eritreas regim om brott mot mänskligheten.

Svenska Riksåklagaren valde nyligen att inte inleda förundersökning i fallet. RÅ anser att det finns anledning att anta att brott mot mänskligheten har begåtts mot Dawit Isaak, men bedömer att det inte går att utreda.

Fler avsnitt