Gå direkt till textinnehållet

HD måste spara sex miljoner nästa år

Helsingborgs Dagblad ska spara sex miljoner kronor 2012. Tio tjänster bantas bort, varav 4,5 på redaktionen. I övrigt gäller osthyvelsmodellen - bland annat genom att spara in på tidningsprenumerationer. Uppdaterad

Sparbetinget är framtvingat av vikande annonstapp. Av den information som gått ut till personalen på HD framgår att tidningsledningen tidigare i höstas lagt fram en nollresultatsbudget men att man insett att det skulle vara omöjligt att få igenom den, sett till höstens snabba konjunkturtapp. I stället har man nu presenterat en budget som ger 12 miljoner kronor i vinst 2012, som godkänts av ägarstyrelsen.

Besparingen på redaktionen sker genom färre vikarier och naturliga avgångar, ingen fast personal sägs upp. I övrigt innebär besparingspaketet övertidsstopp, minskad utbildningsbudget och att nästan alla tidningsprenumerationer sägs upp. "Vi hänvisar till tidningarnas webbsidor", skriver redaktionsledningen i informationen till personalen.

Journalistklubbens ordförande Hedvig Juhasz-Toth har full förståelse för att ledningen sparar.

– Vi har lite planer framöver på olika projekt som jag tycker ser lovande ut. Men just nu går det sämre än vi trodde. Tyvärr blir vi av med några vikarier, men jag är glad att ingen fast personal sägs upp. Vi har klarat oss rätt lindrigt hittills, med tanke på hur hårt andra i branschen har drabbats, säger hon.

Hedvig Juhasz-Toth är varken förvånad eller förskräckt över sparplanerna, men orolig för framtiden.

– Någonting måste göras för att få in pengar i branschen.

Är det med tanke på det inte att skjuta sig lite i foten som tidningsföretag att säga upp prenumerationer på andra tidningar?

– Jo, du har rätt, det hade jag inte tänkt på. Den enda kommentaren jag kan ge är väl att vi ser om vårt eget hus, säger Hedvig Juhasz-Toth.

– Det är bara en anpassning till verkligheten, allting finns på nätet, säger HDs chefredaktör Lars Johansson.

Han ger också exempel på hur tidningsprenumerationerna ser ut och varför man nu rensar i dem.

– Vi har till exempel åtta prenumerationer på Dagens Samhälle. Du skulle se tidningshögen vi har här på redaktionen. Klart vi ska ha tidningar kvar, men inte lika många.

Totalt betyder prenumerationsindragningarna en besparing på 75 000 kronor.

HD har tappat annonsintäkter under konjunkturnedgången i oktober, november och december och försäljningen har gått sämre än motsvarande tid förra året.

– Vi är tvungna att göra vinst och annonstappet skapar stor osäkerhet över vad som händer nästa år. Budgeten är tagen och tills vidare räcker detta, sedan får se vart det tar vägen under våren, säger Lars Johansson.

Fler avsnitt
Fler videos