Gå direkt till textinnehållet

”Fria fantasier om mediestödets utformning”

Debatt Det som sticker ut i årets lista över sökande är just Expressen och Aftonbladet, som alltså knappast står på ruinens brant utan årligen kammar hem stora vinster, skriver Behrang Kianzad, vd Magasinet Konkret i en replik till Thomas Mattsson.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det är lika roande som förvånande att ta del av Thomas Mattsons fria fantasier om dels mediestödets nuvarande utformning, dels om Magasinet Konkrets utsikter att beviljas mediestöd.

Det kan konstateras att Mattsson, numera Senior Advisor på Bonnier News, verkar anse att Bonnierägda tidningar som Expressen, som för första gången och överraskande nog för många har sökt mediestöd, bör beviljas detta. Det är inte så lite magstarkt av en före detta chefredaktör för Expressen att hävda att kvällstidningen, som gjort miljonvinster senaste åren, bör få mediestöd om Svenska Dagbladet får det.

Mattsson verkar snarare tro att det är antalet journalistiska priser som avgör mediestödets utdelning eller att Mediestödsnämnden måste prioritera bland riksmedier, däribland Expressen, som ju inte är i behov av stödet, som just utgår för medier som verkligen behöver stödet, till skillnad från ett tidigare mer statiskt utformat system. Därför borde prioritet nu också ligga på att välja ut mer unika publikationer som har en stor användarförankring.

Annons Annons

Det kan vidare upplysas Mattsson att hade han och hans mediekollegor skött sitt jobb, så hade Magasinet Konkret, som är landets enda mediekritiska och källkritiska magasin inte behövts startas. Ambitionen är att rädda det som räddas kan av vad som brukade kallas för ”journalistik” men som snarare är en illaluktande avfallshög av klickbeten och räddhågsen populism, för att uttrycka saken milt. Detta trots många fantastiska mediekollegor som är precis lika frustrerade över mediers populistiska glidning på senare år, förbannade över ständiga försämringar i arbetsvillkoren och otrygga anställningar som försvårar sylvasst granskande journalistik, samt att medier lämnade walkover till digitala techjättar medelst strategier som det kantrade försöket med så kallade instant articles på Meta som bland andra Mattsson som före detta chefredaktör för Expressen hade en roll i.

Vi betvivlar att Mattsson någonsin ens läst magasinet Konkret, om han tror det är ett media som kan jämföras med hiphop-magasinet Gaffa eller evenemangsbloggen Stockholm4you. De titlar bland årets sökande som kan jämföras med Konkret rörande kvalitet, kvantitet och användarförankring är snarare ETC, Syre, Kvartal och dylika.

Sett till den nya utformningen och den bakomliggande utredningen, så är det just medier som Magasinet Konkret som skall prioriteras av det nya systemet, där betoningen är just på användarförankring och kvalitet, utöver den huvudsakliga inriktningen på lokal och regional nyhetsförmedling.

Således medier som fyller ett tomrum på riksplanet, som samlar en stabil skara användare, som står fritt från stat och kapital och politiska intressen och som i Konkrets fall redan efter knappt ett år etablerat sig som en unik röst i det svenska medielandskapet, där artiklar i magasinet blivit hänvisade till i DN, SvD, Expressen, GP etcetera.

Det som snarare sticker ut i årets lista över sökande är just Expressen och Aftonbladet, som alltså knappast står på ruinens brant utan årligen kammar hem stora vinster, men ändå känner sig nödgade att girigt roffa åt sig från skattebetalarnas medel för att utöka sin vinst ytterligare. Inte för att överhuvudtaget överleva som de flesta andra små medier och magasin vars enda stabila inkomst har varit just mediestödet. Det är vidrigt på en helt egen nivå, då stödet är begränsat till en miljard kronor, och utdelas proportionerligt efter uppvisade kostnader, där man med fog kan förvänta sig att Expressen nog har mångfalt högre kostnader än nämnda Magasinet Konkret, Syre eller ETC.

Ville Mattsson peka på något som verkligen sticker ut, så är det snarare SwebbTV, Bulletin, med flera som knappast kan sägas uppfylla grundkravet på att ha en demokratisk värdegrund, vilket är ett av de nya grundkraven för att beviljas stöd.

För att hjälpa Mattsson att bilda sig en bättre uppfattning om dels Magasinet Konkret, dels journalistik anno 2024, så bjuder vi gärna på en årsprenumeration och skickar även ett exemplar av vårt särtryck, ett pappersmagasin, så att han kan ta del av unik svensk mediekritik, källkritik samt politisk satir, saker som just Expressen går bet på.

Behrang Kianzad,
vd Magasinet Konkret

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos