Gå direkt till textinnehållet

”Hatet sköljer över en och mal ner en”

Under Journalistens seminarium om hot mot journalister höjdes röster för att göra det ännu tydligare att hot mot journalister är ett hot mot demokratin.

I panelen berättade debattören och chefredaktör för Dagens Arbete Helle Klein om hur det hat och hot som översköljer henne och andra journalister är ett direkt hot mot demokratin.

– Hatet sköljer över en och mal ner en. Vi vet att det inte ska påverka oss, men det är klart att man tänker sig för innan man skriver om sådant som man vet triggar hatarna.

Det höll Lilian Sjölund, politisk redaktör på Hälsingetidningarna och författare till boken Hatad helt med om.

– Om man ska skriva om invandring eller flyktingar, som alltid är de ämnen som väcker mest hat, så gör man det en bra dag, då man kan klara av att stå emot stormen.

Erik Fransson som är politisk chefredaktör på Gotlands Tidningar, kom från en facklig miljö när han började skriva ledare.

– Det var som en chock att möta det hat som svämmar emot en på nätet, när man skriver om vissa ämnen.

Panelen menade att trenden inte var så positiv, när det gäller hatarna. Men de hoppades att det skulle bli några konkreta förslag av den utredning om hot mot journalisten som regeringen ska presentera i dagarna.

Både från publiken och panelen betonades också betydelsen av att hot mot journalister ska få den tyngd som det krävs.

– Det pågår ett arbete för att det ska ses som ett brott mot författningen. Vi kan bara hoppas att jurister och polisen tar detta på ett större allvar än vad de gör idag, sa bland annat Helle Klein.

Fler avsnitt
Fler videos