Gå direkt till textinnehållet

”Har ränderna inte gått ur, Jan Scherman?”

Bengt Olof Dike, tidigare ordförande i Publicistklubbens Östra krets, ifrågasätter i en debattartikel i Journalisten Jan Schermans uppmaning till Journalistförbundet och Tidningsutgivarna att ta avstånd från forskningsartikeln som pekat ut Aftonbladet Kultur som spridare av en kremlsk världsbild.

I fredags berättade Journalisten att Jan Scherman uppmanat Journalistförbundet och Tidningsutgivarna att ta avstånd från den forskningsartikel som Journalisten i flera artiklar rapporterat om, och som bland annat pekat ut Aftonbladet Kultur som ”den viktigaste interlokutören för ett pro-kremlskt vänsternarrativ” i Sverige.

Forskningsartikeln har väckt stor uppmärksamhet, och Jan Scherman, menade i intervjun med Journalisten att den är ett hot mot yttrandefriheten.

I en debattartikel i Journalisten går nu Bengt Olof Dike, tidigare politisk redaktör i Norrköpings Tidningar och tidigare ordförande i Publicistklubbens Östra krets, till storms mot Jan Scherman.

Annons Annons

”Hur en öppen, fri och delvis också frän debatt om detta kan hota yttrandefriheten är det nog bara Scherman som kan förklara – och då möjligen med dolda politiska motiv som bakgrund”, skriver Bengt Olof Dike i debattartikeln och menar att detta inte är en fråga för Journalistförbundet eller Tidningsutgivarna.

Fler avsnitt
Fler videos