Gå direkt till textinnehållet

Han tar över Frilans Riks

Gert Lundstedt valdes igår till ny ordinarie ordförande för Frilans Riks. Han kandiderar även till förbundsstyrelsen.

Gert Lundstedt har varit tf ordförande efter att Victoria da Silva avgick som ordförande i november. Nu fortsätter han att leda Journalistförbundets frilansdistrikt.

– Det finns många viktiga frågor att arbeta med framöver, det är ett spännande läge med bland annat Kent Wertes rapport som innehåller konkreta förslag på hur man kan jobba i arvodesfrågan, säger Gert Lundstedt.

Tillsammans med Åsa Ohlsson och Leonarda Arcidiacono är han Frilans Riks kandidater till en plats i Journalistförbundets styrelse, som väljs vid kongressen i april. Åsa Ohlsson är nominerad till posten som vice ordförande.

Annons Annons

Vid gårdagens årsmöte klubbade Frilans Riks en lång rad motioner som man hoppas få gehör för på Journalistkongressen. Det handlar om nya sätt att arbeta med upphovsrätt och arvoden, men också om Journalistförbundets framtida organisation och om det nygamla kravet på en frilansombudsman på förbundskansliet; en fråga där frilansarna förlorade med knapp marginal vid den förra kongressen.

– Frågan har utvecklats sedan förra kongressen, nu är vi inne på att det behövs en resurs som tar tillvara all kunskap vi får i arbetet med bland annat arvodes- och upphovsrättsfrågan, så inte den bara försvinner ut och man måste börja om från noll varje gång. Vi behöver inte måla in oss i att det ska vara en heltidsanställd frilansombudsman, utan det kan handla om en resurs som kan ta tillvara den här strategiska kunskapen, säger Gert Lundstedt.

Fler avsnitt
Fler videos