Gå direkt till textinnehållet

Hallpressens VD: ”Vi satsar digitalt”

Hallpressens VD Christina Björklund ser ingen annan utväg än att minska personalkostnaderna och samtidigt satsa på digital omställning. Inom tre år ska de digitala intäkterna ha mer än sexdubblats.

På måndagen kom beskedet om ett nytt stort sparpaket på Hallpressen. Hur många redaktionella tjänster som berörs är inte klart.

– Vi har inte kommit så långt i förhandlingen. Vi har varit måna om att fackklubbarna ska vara med tidigt och det har nackdelen att det blir oroligt lite tidigare men fördelen är förstås att facket är delaktigt och det är viktigt, säger Hallpressens VD Christina Björklund.

Varför genomför ni detta sparpaket?
– Det är nog samma skäl som i hela branschen och det handlar om minskade intäkter. Det känns bedrövligt att behöva komma med ett sådant här besked men det är bättre än att stå här om ett två år och behöva svara på varför jag inte gjorde någonting.

Annons Annons

Kommer det att bli fråga om avgångsvederlag eller uppsägningar?
– Det vet vi inte än. Men med tanke på resultatet finns det nog inte resurser till avgångsvederlag.

Vad ska ni göra för att öka intäkterna?
– Vi kommer att satsa digitalt. Målet är att fördubbla de digitala intäkterna varje år. 2013 hade vi 15 miljoner kronor i digitala intäkter, 2016 är målet 100 miljoner kronor. Det är ett högt ställt mål och vi börjar i princip från startrutan. För att frigöra resurser till den digitala satsningen måste kostnaderna minska.

Lars Alkner, chef för redaktionell verksamhet i Hallpressen, säger i en kommentar att redaktionerna måste fundera över arbetssätt.

”Vi har en del kvar att göra när det gäller samordning och förbättrat arbetssätt. Sedan handlar det om att vi måste fokusera ännu mer på vårt kärnuppdrag att göra bra lokal journalistik som når många läsare. Läsarna kan sedan välja i vilka kanaler de vill ta del av vår journalistik”, säger Lars Alkner.

I Hallpressen ingår Jönköpings-Posten, Smålands-Tidningen, Vetlanda-Posten, Tranås Tidning, Smålands Dagblad, Smålänningen, Värnamo Nyheter, Falköpings Tidning, Västgöta-Bladet, Skaraborgs Läns Tidning samt gratistidningarna Jönköping nu, Skövde Nyheter, Finnveden nu och Höglandet nu.

Fler videos
Fler avsnitt