Gå direkt till textinnehållet

GTs redaktion halveras

Förhandlingarna mellan GT och journalistklubben är avslutade. 38 tjänster på GT i Göteborg blir 21. Tio personer sägs upp eller går i förtid. Den som jobbat längst har varit på GT i 48 år. "Det är en slakt", säger en av de anställda.

I går avslutades förhandlingarna mellan GT och journalistklubben. Effekten av den nya organisationen är att GTs redaktion nästan halveras i Göteborg.

Av de 17 personer som tvingas lämna redaktionen går sex personer i pension i förtid, fyra personer blir uppsagda, medan sju personer har visat intresse för de nya tjänsterna på Expressen. Alla som vill till Expressen erbjuds tjänster där, enligt GT.

De som slutar har arbetat i mellan 25 och 48 år på GT.

– Förhandlingarna är inte avslutade på Kvällsposten ännu, så hela paketet är fortfarande ett förslag. Men på GT är det klart att det blir i enlighet med förslaget, det vill säga att det kommer att arbeta 21 personer med GT på plats i Göteborg, säger GTs chefredaktör Lars Näslund till Journalisten.

Hur känns det?

– Vi måste hantera företagets situation och verkligheten i branschen och jag är glad att det har gått så snabbt att förhandla och att man har kunnat tillgodose både de anställdas och företagets intressen. Om jag tyckte att det här var en hopplös situation utan någon arbetsglädje eller positiva utmaningar skulle jag inte vara kvar, säger Lars Näslund.

Gunnar Ohlson, ordförande i journalistklubben på GT är orolig för tidningens framtid:

– Man kommer att försämra produkten. Den urholkas, och man ska komma ihåg att GT är en betydande del av Expressens totalupplaga, säger Gunnar Ohlson.

– Folk är ju jätteledsna. Den senast anställda började jobba här 1985, och den som har jobbat längst är ettaredigeraren som har varit på företaget i 48 år. Båda får gå. Det är ett helt yrkesliv.

Avsikten är att hela förändringen ska vara i hamn till 1 december. De som sägs upp får inget avgångsvederlag eller avtalspension, utan får gå med bara uppsägningstiden från det centrala kollektivavtalet.

Det råder undergångsstämning på GTs redaktion, säger en av de anställda till Journalisten.

– Det här är en slakt. Det känns som sista steget före nedläggning, säger en annan anställd.

Chefredaktör Lars Näslund känner inte igen sig i beskrivningen:

– Det är en luttrad redaktion som är van att ta saker och ting med fattning. Jag skulle beskriva stämningen som samlad och jag vill ge en eloge till alla för att de kämpar på mitt i förändringarna, säger Lars Näslund.

Effekterna av sparpaketet på Expressen/GT/KvP, enligt förslaget, är att nuvarande 78 personer som arbetar med GT och KvP ska bli 64 personer, och att 22 av dem ska arbeta i Stockholm med redigering och skrivande.

Det innebär att 42 personer blir kvar på redaktionerna i Göteborg och Malmö, 21 på var och en av redaktionerna, och all redigering försvinner lokalt från GT och KvP.

Hela effekten av förslaget är alltså att antalet tjänster minskar med 14, och att samtidigt totalt 22 tjänster flyttas över från Malmö och Göteborg till Stockholm.

På Kvälls-Posten i Malmö fortsätter förhandlingarna under torsdagen och fredagen.

Bakgrunden till uppsägningarna är ett sparpaket om 50-60 miljoner kronor som Expressen beslutat om.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.