Gå direkt till textinnehållet

GRNs beslut uppe i regeringsrätten

Hur detaljerat får ett föreläggande från Granskningsnämnden för radio och TV vara utan att det blir censur? Den frågan ska regeringsrätten besvara.

Regeringsrätten prövar en dom i kammarrätten som upphäver ett föreläggande från Granskningsnämnden för radio och TV, GRN, som 2003 slog fast att Fria Radiobolaget i Borås AB (Radio Match 105,5) brutit mot sändningstillståndets villkor, bland annat genom att inte sända så mycket eget material som man utfäst sig.
Ännu fyra månader efter att bolaget fått sändningstillståndet hade det inte uppfyllt villkoren. GRN förelade då Fria Radiobolaget AB att vid vite av 100000 kronor senast efter tre veckor följa reglerna i sändningstillståndet.
Bolaget överklagade i länsrätten och påpekade att GRNs föreläggande var mycket allmänt hållet och bara innebar en generell skyldighet att uppfylla kraven som ställs i radio- och TV-lagen. Enligt bolaget saknas den förutsägbarhet som måste finnas i ett föreläggande.

Länsrätten fastställde dock GRNs beslut. Rätten understryker att det kan vara svårt att utforma vitesförelägganden i den här sortens ärenden eftersom det inte får vara så preciserat att det strider mot censurförbudet i Ytt­randefrihetsgrundlagen, YGL.
I det här fallet har bolaget redan vid ansökan haft klart för sig vilka villkor som ställs för att få sändningstillstånd. Bolaget har alltså utfäst sig att följa villkoren, utan att invända att de varit oprecisa eller oförutsägbara, menar länsrätten.
Fria Radiobolaget AB överklagade i kammarrätten, som konstaterar att bolaget vid granskningstillfället brutit mot reglerna om hur mycket eget material radiostationen måste sända. GRN hade därför rätt att i den delen utfärda vitesföreläggande.
Men, påpekar kammarrätten, ett vitesföreläggande måste utformas så att den som får det förstår vilka åtgärder han ska vidta för att slippa vitespåföljd. I det här fallet var, enligt kammarrätten, föreläggandet alltför omfattande och oprecist.

Kammarrätten gav bolaget rätt och upphävde vitesföreläggandet mot Fria Radiobolaget AB.
GRN vidhåller att en precisering av föreläggandet skulle strida mot censurförbudet i Yttrandefrihetsgrundlagen, YGL, och begärde därför prövningstillstånd i regeringsrätten.
– Det ska bli spännande att se vad regeringsrätten kommer fram till, säger Lottie-Ann Lindström, verks­jurist på GRN. Ett föreläggande får inte vara så allmänt att man inte vet vad man ska göra för att slippa vite.
– Men vi ska inte heller bestämma hur radiobolag ska utforma sina program. Om rätten går på bolagets linje får vi se över hur vi utformar våra förelägganden.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.