Gå direkt till textinnehållet

Gräv -98 matnyttigt & kul

Gräv -98 är över. Och precis som alltid är det dagarna efteråt svårt att sortera intrycken.

Gräv -98 är över. Och precis som alltid är det dagarna efteråt svårt att sortera intrycken. Tiotals seminarier och oläsliga anteckningar blandas med hundratals ansikten som flimrat förbi. Men rörigt i dag blir kanske ordning i morgon och kontentan blir därför också detta gång: Grävseminarierna är både matnyttiga och kul!

Temat, valet, gav både handfasta strategier och råd och principdebatter av mer etiska slag. Frågan om Lokets roll i partiledarutfrågningen, blev kanske väl mycket pajkastning mellan debattörerna, SVTs KG Bergström och TV4s Göran Ellung, men öppnade också för intressanta funderingar om bland annat specialreportrars revir och publikjaktens gissel för kommersiella medier.

Annars står sig just de verktygsinriktade programpunkterna gott i konkurrensen med världsreportrar och manligt, tuffa grävare. Grävandets ABC, IT-journalistik, att kartlägga en person och offentlighetsprincipen är otroligt nyttiga seminarier också för garvade journalister.

Annons Annons

Ska man säga något kritiskt om Gräv -98 (och tidigare seminarier) är det sorgligt att se den totalt manliga dominansen bland föreläsare. Så illa kan det väl inte vara att det går två duktiga män på varje duktig kvinnlig grävande journalist.

Dessutom hade det varit på sin plats att i Malmö vika en debatt för det som hela JournalistSverige just nu talar om – Aftonbladsaffären. Synd att arrangörerna missade detta gyllene tillfälle. Det lär dröja till nästa gång.

Fler avsnitt
Fler videos