Gå direkt till textinnehållet

GP-journalister hotade efter granskning av ”Familjen”

Ett konkret hot har riktats via telefon mot GP-journalister som granskat organiserad brottslighet. ”Det är fruktansvärt sorgligt”, säger redaktionschefen Johan Sköld (bilden).

Göteborgs-Postens granskning ”Godisimperiet” har lett till starka reaktioner från läsare – men också från personer som granskats. GP har under hösten avslöjat kopplingar mellan två godishandlande bröder och personer i det kriminella nätverket kring delar av den så kallade ”Familjen”, släkten Ali Khan, i Angered.  

I fredags avslöjade GP att bröderna försökt runda myndigheterna med hjälp av misstänkta bulvaner, samtidigt som en person försökt stoppa GPs granskning genom att hota reportrarna:

”Din horunge. Jag vet din adress”, sade en okänd man per telefon till en reporter.

I en uppföljande krönika i GP berättar redaktionschefen Johan Sköld om hotbilden.

– Det handlar om ett konkret hot mot våra journalister som är polisanmält. Det är från en person. Sedan har det även trillat in en del kommentarer och samtal som vi kan klassa som obehagliga men där vi inte ansett att vi haft skäl att polisanmäla, säger Johan Sköld till Journalisten.

Utöver det konkreta hotet har det uppstått obehaglig stämning i samband med en del intervjuer under tiden som journalister samlat in material, uppger Johan Sköld.

– Vi har haft en nära dialog med vår säkerhets- och HR-avdelning. Vi har även vidtagit åtgärder för att alla inblandade ska känna sig så trygga som möjligt.

Den allt mer hotfulla situationen har lett till ökade säkerhetskostnader för GP.

Vad tycker du om det här?
– Det är fruktansvärt sorgligt. Det är också ett skevt resonemang från början. Vi är en förhållandevis stor tidning och det är klart att vi inte slutar leverera vår produkt för att vi mottar hot. Alternativet är ju att vi helt skulle lägga ner vår verksamhet och det kommer så klart inte hända. Vi har ett jätteansvar mot våra läsare och i samhället.

Är det ett reellt problem för er bevakning?
– Vi tror att slutprodukten blir densamma trots detta. Men det är klart att det blir en svårare arbetsinsats när man behöver ta med ett säkerhetstänk hela vägen.

Fler videos
Fler avsnitt