Gå direkt till textinnehållet

Gotland får behålla sina två tidningar

Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar får behålla sina namn och blir kvar som två från varandra fristående redaktioner. Men de får gemensam ägare i Norrköpings Tidningar.

Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar får behålla sina namn och blir kvar som två från varandra fristående redaktioner. Men de får gemensam ägare i Norrköpings Tidningar.

I vintras lade Norrköpings Tidningar ett bud på de båda gotländska tidningarna. NT ville slå ihop dem till en.

Gotlands Tidningars styrelse sa ja till affären.

Annons Annons

För Gotlands Allehanda låg saken något annorlunda till. Tidningens huvudägare, Högerns förlagsstiftelse var till en början försiktigt positiv. Men minoritetsägaren, Stiftelsen Gotlandspress, var tveksam till affär. Stiftelsen kunde stoppa affären i kraft av sin hembudsrätt. Minoritetsägaren hade rätt att köpa tidningen för samma köpeskilling som en utomstående spekulant bjöd.

Gotlandspress har också varit angelägen om en lösning där det gotländska inflytandet säkerställs.

Under våren har Gotlandspress förhandlat med olika intressenter om en lösning. NT fick konkurrens av Centerpress som också ville komma in på den gotländska mediemarknaden.

Efterhand har Norrköpings Tidningar släppt tanken på att slå ihop Gotlands Tidningars och Gotlands Allehandas redaktioner.

Natten mot tisdagen gick tidsfristen för Gotlandspress hembudsrätt ut.

– Vi har skrivit avtal med Norrköpings Tidningar, berättar Hans af Petersens, vice ordförande i Stiftelsen Gotlandspress. Det är ett avtal som tillgodoser de krav och önskningar som Gotlandspress haft.

I den nya ägarbilden blir Stiftelsen Gotlandspress och Gotlands Tidningar kvar som lokala ägare med tio procent vardera.

Stiftelsen har fått igenom kravet att det ska finnas två tidningar på Gotland och att moderbolaget ska ha sitt säte i Visby.

– In i det sista förde vi förhandlingar med Centerpress men de var införstådda med att vi till sist valde det här alternativet.

Vilka förändringar som väntar på de två tidningarna är för tidigt att säga, enligt Hans af Petersens.

– Det blir nödvändigt att till exempel samordna annonser, administration och ekonomi. Men det är något som ledningarna på de två tidningarna får ta itu med.

Bland journalisterna på GA och GT är stämningen avvaktande efter beskedet att Norrköpings Tidningar tar över.

– Vi vill se konceptet först innan vi kan säga något, säger Anders Bergström, ordförande i journalistklubben på Gotlands Allehanda. Stiftelsen har varit förtegen om hur förhandlingarna gått. Samtidigt är vi glada för att det blivit ett avslut, så att vi vet var vi står.

Anders Bergström är dock inställd på att nedskärningar kommer att drabba Gotlands Allehanda.

– Båda redaktionerna ska anpassa sin kostym och GA har den största redaktionen.

På Gotlands Tidningar samlades journalistklubben till möte på tisdagseftermiddagen.

– Stämningen är försiktigt optimistisk, sammanfattar klubbordföranden Bengt Valentinsson. Kanske var det här den bästa lösningen. Men vi vet så lite om vad som kommer att hända och hoppas att informationen ska bli bättre i fortsättningen. Flera av medarbetarna fick läsa att affären var klar i tidningen i morse.

Fler avsnitt
Fler videos