"Gotland behöver kvalitativ lokaljournalistik"

1 april, 2014

FOTO: Linda Berglund Samtal med Nu har det Gotlandsbaserade nyhetsmagasinet Horisont haft premiär. Tidningen lanserades förra veckan och nådde nära 30 000 hushåll.

Horisont ska satsa på kvalitativ lokaljournalistik berättar redaktionschefen och reportern Per Wallsted. Vägen till lanseringen har varit lång, redan för åtta år sedan väcktes idén om ett nyhetsmagasin och sedan den 1 december förra året har Per Wallstedt jobbat heltid med Horisont som ska komma en gång i månaden.

- Vi vill inte falla på att folk inte vet vilka vi är, så som en del av vår marknadsföring skickade vi ut första numret gratis.

Behövs det ytterligare en tidning på Gotland?
- Absolut, och framför allt i det här formatet som djupgående nyhetsmagasin. Vi har möjlighet att ta tid för varje jobb och vara närvarande, att göra kvalitativ lokaljournalistik. Morgontidningarna har inte resurser att låta reportrarna gå på djupet som vi kan.

I december förra året sa ni att ni hade prenumeranter innan ni ens hade en dummy, vad tror ni det beror på?
- Det visar det på att det finns ett sug efter någonting nytt. Nyhetsläsarna i Sverige är inte dumma, de märker att tidningarna blir tunnare med färre bylines. Men det måste rulla på för att det ska fortsätta och vi måste göra en så bra tidning som vi kan.

Efter lanseringen har antalet prenumeranter ökat, men en exakt siffra vill Per Wallstedt inte lämna ut.

Ni har satsat på ett pappersmagasin, kommer det komma någon webbupplaga?
- Ja, det kommer att finnas. I vår affärsplan finns en e-tidning med i beräkningen men än så länge har vi inte hunnit med den. Det vi berättar, långa texter med 30 000 tecken, gör sig bäst på papper och vi har alla erfarenhet av papperstidningar. Men det kommer att komma en e-blädderversion av magasinet även om vi i dagsläget inte har någon efterfrågan på det.

Redaktionen består av Per Wallstedt, Christer Nilsson, Emma Fagerberg och Linda Berglund, som alla tidigare varit anställda på Gotlands Tidningar. I dagsläget står de själva för materialet i tidningen, men i framtiden hoppas de kunna köpa in en del frilansmaterial.

                                                                                     Clara Åström

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies