Google finansierar
svensk nyhetsrobot

6 april, 2016

Svenska frilansbyrån Journalism++ håller på att utveckla den robotbaserad nyhetstjänsten Marple. Nu stöttar Google projektet med finansiering.

Marple är en nyhetsrobot som ska kunna söka journalistiskt intressanta ingångar i statistik. Syftet är att hjälpa mindre redaktioner att kunna använda sig av den växande mängden data som finns.

Nu är det klart att projektet får pengar av Google genom teknikjättens innovationsfond som stöttar utvecklingen av nyhetstjänster, Googles Digital News Initiative.

Genom att analysera data från Brottsförebyggande rådet har Marple redan hittat en våg av cykelstölder i Göteborg och rekordmånga narkotikaanmälningar i Sollefteå.

”Öppen data har hittills varit en kraftigt underutnyttjad resurs inom journalistiken”, säger Jens Finnäs från Journalism++ i ett pressmeddelande.

Journalism++ har redan börjat testa plattformen på redaktioner inom Mittmedia och Östgöta Media. Förhoppningen är att redan till hösten kunna ge alla redaktioner tillgång till verktyget.

Jens Finnäs och Leo Wallentin från Journalism++ kommer att berätta om och visa upp Marple på Gräv i Göteborg i helgen.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies