Gå direkt till textinnehållet

Ge inte upp, Janne

Att Göran Persson inte vågar möta Janne Josefsson är ett misstag. Antagligen tänker statsministern att det inte är bra med en TV-intervju där socialdemokratin ser ut att bara ha gjort fel de senaste åren. En sådan intervju är särskilt olämplig några månader före valet.

Att Göran Persson inte vågar möta Janne Josefsson är ett misstag.

Antagligen tänker statsministern att det inte är bra med en TV-intervju där socialdemokratin ser ut att bara ha gjort fel de senaste åren. En sådan intervju är särskilt olämplig några månader före valet.

En miss hos Josefsson skulle ju kunna leda till borgerlig vinst.

Annons Annons

Därför verkar Göran Persson ha kommit fram till att det bästa är tystnad. Att inte säga något alls. Hans pressekreterare får i stället komma med några svepskäl om tidsbrist och statsministern slipper risken att verka känslokall, pampad och såld.

För egentligen borde Persson ha tackat ja. Så klart, med den sändningstid och de tittarsiffror Josefssons serie har haft i vår. Eftersom det är val snart.

SVT-reportern Janne Josefsson har kväll efter kväll visat att han som enveten journalist gör det som ännu fler redaktioner borde satsa på. Han granskar politikens bakgård. Hur det ser ut där de fattigaste bor och hur vardagen är för dem som varken har tänder, hem eller ork att bråka till sig fördelar.

Inför valet önskar jag än mer bilder, texter och tankar kring hur det verkligen är och hur det borde vara i dagens Sverige. Inte minst för att de starka reaktionerna på Josefssons serie visar att människor visst är intresserade av politik.

Dessutom vill jag också höra protesterna mot Josefsson, som målar bra men i svartvitt. Tystnaden från den politiska och ekonomiska makten, som pekas ut som arrogant och ouppnåelig, stoppar inte människors missnöje. Men den stärker känslan av hopplöshet och kan minska lusten att rösta. Josefssons Sverigebild behöver bemötas. Hans frågor är så pass tydliga att de knappast går att missförstå: Varför säjer vi att vi har ett rättvist samhälle när det inte är så? Och vad kan vi göra åt det?

Men än är det inte kört.

Göran Persson behöver inte hålla fast vid sitt nej till Josefsson. Han har fortfarande några månader på sig. Persson kan ringa Janne Josefsson redan i kväll och säga att han ställer upp, när som helst, var som helst. SVT skulle få till tidernas politiska samtal, det som alla skulle snacka om.

Persson och Josefsson slår sig ner, förhoppningsvis utan något jippo. Strunta i Harpsundsekan. De sitter i all enkelhet mitt emot varandra och Persson förstår kanske att han ska säga som det är. Att han inte alls kan tänka sig att bo i Rosengård. Att det är klart att det är åt helvete att det finns så fattiga, hopplöshetsgråa och förkrossade människor i ett land, där väldigt mycket är så bra.

Sedan betar de av, område efter område. Persson säger hur illa det är och sedan hur han vill att det ska vara. Och sedan om det ens är rimligt att nå så långt. Går det att skapa ett samhälle som fungerar för alla?

Den intervjun vill jag se så fort som möjligt och den får gärna vara lång.

Helst i direktsändning med öppen sluttid.

Göran Persson, är det någon journalist du borde ringa i veckan är det Janne Josefsson.

Han svarar säkert.

031-83 70 00 är numret till SVTs växel i Göteborg.

ma@journalisten.se

PS. Nästa nummer av papperstidningen kommer den 15

augusti. Vi ses då!

Fler avsnitt
Fler videos