Gå direkt till textinnehållet

Galleri Kontrast stänger efter 27 år

Galleri Kontrast går i graven efter 27 år. Galleriet som ägs av Pressfotografernas Klubb har varje år visat de bildjournalistiska utställningarna Årets Bild och Nordens Fotoskolas slututställning, men nu gör ekonomin att de tvingas stänga.

– Vi hade från början tio företag i mediabranschen som garanterade vår fortlevnad, berättar Rolf Adlercreutz som är ordförande i Galleri Kontrasts styrelse och som varit med sedan starten 1996.

Fem av de företagen finns överhuvudtaget inte med längre, till exempel Fuji och Prolabbet. Sponsorer som hängt med fram till nu är bland annat Journalistförbundet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

– Tidningsbranschen ser ju helt annorlunda ut nu än 1996. Aftonbladet och Expressen sålde 500 000 ex om dagen.

Annons Annons

Lågkonjunktur och höjd hyra är andra faktorer som spelar in för nedläggningen.

När galleriet startade fanns det ingen som visade fotografi i någon större utsträckning, enligt Rolf Adlercreutz.

– Vi fyllde en uppgift. Det kommit till väldigt mycket sedan dess, det finns Fotografiska, det finns en massa små gallerier som visar foto. Artipelag har en jätteutställning med Denise Grünstein, Johan Bergmark har en utomhusutställning i Gustavsberg.

Rolf Adlercreutz var ordförande i PFK Stockholm när galleriet startade.

– Vi skulle hitta någonstans att ha Årets Bild i Stockholm och det var jättesvårt då. Då hittade fotograf Jeppe Wikström lokalen och hittade på konceptet och sedan övertalade han mig att ta hand om det. Jag gjorde det i fem-sex år och sedan är det flera andra som tagit vid efter mig. Jag har suttit i styrelsen hela tiden.

Nordens Fotoskolas elever har hjälpt galleriet att hålla öppet på helgerna.

– Det kan de inte göra längre tyvärr. Vi hade en sorts bytesaffär, de hjälpte till på helgerna och vi lät dem ha en fem veckors utställning varje år. Men jag tror inte de fick göra det helt enkelt, vi kunde inte tvinga eleverna att vara här.

Att Galleri Kontrast haft utställningar med pressfotografi har de varit relativt ensamma om, det har varit en egen nisch, säger Rolf Adlercreutz.

Om det skulle komma ett antal finansiärer och vilja satsa på galleriet nu då?
– Nej, nu är det kört. Vi har kommit till vägs ände. Vi är väldigt nöjda med vad vi har åstadkommit, men nu är det andra tider.

Petteri Flanagan Karttunen, chef för kommunikation och yrkesfrågor på Journalistförbundet, säger att Galleri Kontrasts verksamhet att lyfta pressbilder och bildjournalistik har varit viktig för förbundets medlemmar men också för andra fotografer och bildjournalister.

– Galleri Kontrast har gjort det möjligt för personer att ta del av bilder och journalistik i en annan form och miljö än där publiceringen först skett. Vi fick redan förra hösten information från Galleri Kontrast om att de hade en svår ekonomisk situation. Men vi har hela tiden hoppats att det ska vända, säger Petteri Flanagan Karttunen.

Fler avsnitt
Fler videos