Fyra små tidningar blir en stor stark

10 juni, 1999

Hudiksvalls Tidning och Hälsinglands Tidning går samman med Ljusdals-Posten och Hälsinge-Kuriren i höst.

Hudiksvalls Tidning och Hälsinglands Tidning går samman med Ljusdals-Posten och Hälsinge-Kuriren i höst.

Det blir Norrlands fjärde största tidningsföretag, mätt i upplaga. Tidningarna får en totalupplaga på 34 700 exemplar, 70,5 procent av upplagan i Hälsingland.

Det nya bolaget, Hälsingetidningar AB, kommer att ägas till 50 procent av Hudiksvalls-Tidningens Tryckeri AB, som är ett dotterbolag till Centertidningar AB, och till 50 procent av Ljusdals Tidnings AB, som ägs av familjen Svender. Bolaget får en beräknad omsättning på cirka 130 miljoner kronor i år. Antalet anställda är omkring 150 personer.

De fyra tidningarna kommer att behålla sin särprägel och politiska färg. Samordningsvinster ska ske på områden som inte behöver ligga på på varje enskild tidning.

– Vi ser positivt på sammanslagningen, säger Pär Jonsson, klubbordförande på Ljusdals-Posten. Vi är en liten tidning och det här ger nya möjligheter för samordningar. Den beräknade besparingen på 15 procent hoppas vi ska lösgöra resurser för nya satsningar. På sikt tror jag att det är en styrka att vi blir ett stort bolag.

Pär Jonsson tror inte att det blir några personalneddragningar på LPs redaktion eftersom den redan är så slimmad.

Journalistklubbarna på tidningarna ska träffas till ett första gemensamt möte den 23 juni för att prata om affären och framtiden.

– Vi kommer att diskutera möjligheten att bilda en gemensam klubb med sektioner ute på tidningarna.

Maya Halldén, klubbordförande på Hälsinge-Kuriren, blev överraskad över beskedet om sammanslagningen. Så sent som 1997 köpte Ljusdals-Posten HK av förre ägaren Bo Präntare. Nu blir det nya förändringar.

– Men stämningen är god bland medlemmarna även om vi inte vet vad det här kommer att innebära. Förhoppningsvis blir det ekonomiskt tryggare för oss.

En gemensam journalistklubb ser Maya Halldén som något positivt.

– Det kommer att bli mycket att ta ställning till framöver. En gemensam klubb gör oss starkare.

På Hudiksvalls Tidning säger SJFs kontaktperson Anna Högbom att det finns många frågetecken att reda ut i och med sammanslagningen. Ingen vet hur det blir med personalnedskärningar, med den journalistiska mångfalden och med de lokala avtal som finns på de olika tidningarna.

– Vi försöker se möjligheterna i och med att vi blir större och starkare. Men samtidigt kommer det att bli förändringar och vi kan bara hoppas att det blir till det bättre.

Konkurrenten Ljusnans chefredaktör Alf Zettersten ser sammanslagningen som en utmaning. Han talar om välgörande konkurrens men ser samtidigt svårigheter för tidningen om Hälsinge-Kuriren skulle gå upp från fem- till sexdagarsutgivning i Söderhamn.

– De senaste åren har vi satsat hårt i Söderhamn och byggt ut lokalredaktionen från två till fyra journalister.

Alf Zettersten räknar med att Ljusdals-Posten kommer att säga upp det tryckeriavtal tidningen har med Ljusnan. Avtalet går ut om två år.

– I höst får vi se vad som händer. Det finns också en del samarbetsfrågor att reda ut. Det gäller till exempel mellan sportredaktionerna, som haft ett väl fungerande nätverk för textutbyte.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies