Fyra landsortstidningar och Allers får PO-klander
Ölandsbladet, Allers, Östgöta-Correspondenten, Nya Ludvika Tidning och Nya-Wermlands-Tidningen klandras av Pressens Opinionsnämnd.
Ölandsbladet, Allers, Östgöta-Correspondenten, Nya Ludvika Tidning och Nya-Wermlands-Tidningen klandras av Pressens Opinionsnämnd.
Ölandsbladet klandras för att ha beskrivit en reklamman så att denne framstått som inkompetent och inblandad i misslyckade projekt, och inte kontaktat denne före publicering. PON ansåg att eftersom tidningens kritik var omfattande var det pressetiskt nödvändigt att ge möjlighet till ett samtidigt bemötande.
Allers klandras för att i ett reportage om ett kafé för narkomaner som ville sluta knarka ha skrivit att det par som förestod kaféet själva tidigare varit tunga missbrukare . Paret hade vid intervjun betonat att tidningen inte fick skriva om det. Enligt Allers hade uppgifterna av misstag kommit med.
Östgöta-Correspondenten klandras för att i en artikel om personliga assistenter som varit i konflikt med en god man och son till en vårdtagare. I artikeln fanns känslig information om moderns vårdbehov som gjorde att hon kunde identifieras och publiceringen innehöll även anklagelser om sonens trakasserier av assistenterna som han inte fått bemöta. PON ansåg att mannen fått en oacceptabel publicitetsskada eftersom han inte fick bemöta uppgifterna.
Nya Ludvika Tidning klandras för att ha publicerat en insändare om ”bussar i vansinnesfart” där en icke namngiven bussförare påstods ha gjort sig skyldig till brott mot väjningsplikten. PON tillstyrkte POs bedömning att kännedomen om vem busschauffören var torde vara väl spridd på en ort som Ludvika, att allmänintresset för insändarens svepande resonemang är ringa och att mannen fått en publicitetsskada.
Nya Wermlands-Tidningen publicerade en artikel om en fyraårig pojke som ramlat från en balkong men landat på en markis och överlevt. I artikeln framställdes föräldrarna i dålig dager. PON menar att tidningen, även om den gjort en klargörande uppföljande artikel, brutit mot god sed för att den inte lät föräldrarna komma till tals i den första artikeln.
pf@journalisten.se