Frilansar fick inte behålla prispengarna
Fyra frilansjournalister vann Rädda Barnens journalistpris för en programserie om mobbning de gjort för Utbildningsradion. Men prispengarna på 20 000 kronor lägger URs ungdomsredaktion beslag på.
Fyra frilansjournalister vann Rädda Barnens journalistpris för en programserie om mobbning de gjort för Utbildningsradion. Men prispengarna på 20 000 kronor lägger URs ungdomsredaktion beslag på.
Utbildningsradion tar hand om pengarna när ett program får pris för journalistiken. Denna princip försvaras av Christina Björk, VD på Utbildningsradion:
– Ja, prispengarna för journalistiska insatser går till den redaktion som sänt programmet så att den kan göra saker som ligger utanför den vanliga verksamheten.
Senast detta hände var när Rädda Barnen i slutet av 2002 gav priset för bästa radioreportage till Helen Ardelius, Ola Hallqvist, Stina Gardell och Benjamin Wolff, Barnredaktionen, UR, för reportageserien Utanför, om mobbning och utanförskap.
I motiveringen står ”För en serie reportage som går rakt in i hjärtat och som väl representerar radio när den är som bäst. Reportagen skildrar den subtila men effektiva form av mobbning som varken kräver våld eller hårda ord och som därför sällan upptäcks av vuxenvärlden.”
Att priset på 20 000 kronor går direkt till Barnredaktionens verksamhet på UR är något som upphovsmännen förvånats av:
– Jag tycker att man åtminstone kunde delat på prispengarna så att vi fick hälften och UR hälften. Det är vi som är upphovsmän även om UR i efterhand omformulerat beskrivningen från det första nomineringsbeskedet då vi var nominerade som individer till att bli ett redaktionellt pris, säger Stina Gardell.
Hennes medarbetare Benjamin Wolff, anser också att URs beteende är njuggt:
– Vi jobbar som frilansar i egna lokaler med egen utrustning och bjuds till exempel inte på jullunch på UR. Då tycker jag nog att journalisterna ska få priset när journalistiken belönas, säger han.
I produktionen om mobbning använde frilansarna sin egen utrustning för grundproduktionen, och man levererade ett färdigt program. Slutmixen gjordes på Utbildningsradion.
Avsett för individen
I Rädda Barnens prismotivering nämns både kollektivet och reportrarna ”De lyhörda intervjuarna låter barnen tala och leder dem varligt vidare i samtalen. URs barnredaktion skapar med dessa reportage tydliga bilder och igenkänning hos lyssnarna,” skriver Rädda Barnen.
Enligt Titti Björsmo på Rädda Barnens informationsavdelning är priset avsett för individerna:
– Priset är för den journalistiska insatsen, och vi har poängterat att det ska gå till reportrarna, säger hon.
Till saken hör dock att oklarheten om vem som priset avsåg uppstod efter att Rädda Barnen ringt en projektledare på UR för att fråga vem som skulle stå som mottagare på checken, eftersom en juridisk person behövdes för detta.
Därefter upprättades prisdiplomet med samma mottagare, Utbildningsradions barnredaktion. Senare uppdagades att detta var ett misstag, Rädda Barnen ändrade texten på hemsidan och beslöt sig för att upprätta ett nytt diplom.
VD Christina Björk tillstår att enskilda på UR kan få behålla sina prispengar om de specifikt riktats till enskilda individer, men att det i det här fallet var redaktionen som belönades.
– Frågan har bara varit aktuell de senaste åren och framför allt år 2002 då vi fick fyra-fem pris. Ett personligt pris tror jag bara har delats ut en gång till en person. Rent allmänt tycker jag att det skulle vara konstigt om några individer skulle lyftas fram speciellt i dessa sammanhang. I en redaktion är ju många inblandade, till exempel tekniker och skriptor som inte syns.
Journalistisk belöning
På Sveriges Television är synen dock en annan. Enligt Helga Baagøe, informationschef på SVT, ger företaget individerna prispengarna om journalistiken belönas. Läget är likartat på Sveriges Radio, där Magnus Florin, chef på radioteatern, säger att man i liknande fall kan försöka vika en mindre del av prissumman för kollektivt bruk.
– Om ett program tagits fram med SRs egna resurser kan redaktionen behålla pengarna, annars fördelas de mellan redaktionen och upphovsmännen, så att största delen går till upphovsmännen, men en mindre del kan gå till kollektivet i form av till exempel en tårta för att fira utmärkelsen, framhåller han.
pf@sjf.se