Fredric Karén om nazistgranskningen

28 september, 2017

Den stora utmaningen i SvDs och Aftonbladets granskning av NMR har varit säkerheten för journalisterna, enligt Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén.

– Vi har här att göra med en organisation som systematiskt hotar och hatar journalister och som inte drar sig för att begå våldshandlingar. 57 av dem vi hänger ut med namn och bild är dömda för brott, konstaterar Fredric Karén.

I den gemensamma granskningen har Svenska Dagbladet och Aftonbladet granskat Nordiska Motståndsrörelsen och kartlagt dess ledare, aktivister och medlemmar. Publiceringen påbörjades igår och fortsätter i dag. Granskningen har pågått en dryg månad.

Bakgrunden är enligt Karén att NMR är en växande organisation som tar allt större plats i det offentliga rummet:

– De demonstrerar öppet och välorganiserat i Borlänge, Falun, Almedalen och nu i Göteborg. Deras uttalade mål är att krossa vårt öppna samhälle med grovt våld. De vill slå ner demokratin och alla dess försvarare: politiker, journalister, lagstiftare. Det är lätt att glömma bort vad NMR och nazismen står för i grunden när man ser dem marschera förbi, omaskerade i sina vita välstrukna skjortor. Därför gjorde vi granskningen, för att kartlägga den innersta kärnan av NMR, berätta vad de gjort, vad de står för, så att allmänheten påminns om just det. 

Varför en gemensam granskning?
– Det är en gemensam idé, vi har samarbetat med Aftonbladet i tidigare granskningar under året (Användarna, De unga jihadisterna) och vi kommer att göra det igen. Vi är goda koncernkollegor och tillsammans blir vi resursstarkare och får större kraft i publiceringen. Dessutom är det viktigt att medarbetare från båda redaktionerna då och då får sitta tillsammans, utbyta erfarenheter och lära av varandra. 
 
Var namnpubliceringarna självklara?
– Vi har kartlagt en bit över hundra personer. Ett 80-tal namngavs slutligen. Kriteriet för att hamna på listan är att personen ska ha varit aktiv de tre senaste åren eller längre, som antingen medlem eller ha deltagit i NMR:s demonstrationer/manifestationer. Eller varit dömd för något brott i samband med en sådan manifestationer, till exempel våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp. Detta sammantaget och att själva ideologin går ut på att krossa vårt öppna samhälle med våld, gör att dessa personer förverkat sin rätt till anonymitet, menar Fredric Karén.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies