Gå direkt till textinnehållet

Franska journalister greps vid demonstration

Flera journalister greps i Paris när de bevakade en demonstration mot ett omdebatterat förslag till ny säkerhetslag, rapporterar franska medier.

I tisdags började franska nationalförsamlingen debattera regeringens förslag till ny säkerhetslag. En paragraf i lagförslaget vill kriminalisera spridningen i ”illasinnat” syfte av foton och rörliga bilder av franska poliser.

Den som publicerar bilder som gör att det går att identifiera enskilda poliser ska kunna dömas till ett års fängelse och böter på 45 000 euro, enligt förslaget. Det här har väckt oro för inskränkningar i pressfriheten, rapporterar Le Figaro. Regeringspartiet LREMs gruppledare i nationalförsamlingen Christophe Castaner har dock försäkrat att respekten för de grundläggande fri- och rättigheterna är ”total”.

I tisdags kväll hölls en manifestation i centrala Paris mot lagförslaget. Flera journalister som var på plats för att bevaka demonstrationen greps på plats, rapporterar flera medier.

Libération rapporterar att inrikesministern Gérald Darmanin efter gripandena uttalat att journalister som vill bevaka demonstrationer hädanefter måste ackreditera sig i förväg hos lokala myndigheter – ett uttalande som väckt kritik. 

Fler avsnitt
Fler videos