Framställdes som fattig
men ägde bostadsrätt

29 oktober, 2012

GRN-beslut Sveriges Radio P1 fälls av Granskningsnämnden för Radio- och TV för osaklighet i ett reportage som sändes i maj och handlade om osäkra anställningsvillkor och fattigdom. Kvinnan i reportaget utmålades av SR som fattig, men hon ägde i verkligheten en bostadsrätt.

I reportaget ”Kluvet land – Ingen är vän med en fattig” framställdes 25-åriga Frida från Malmö som fattig eftersom hon levde under osäkra anställningsvillkor. I programmet berättar Frida att hon lever under mycket knappa förhållanden, men hon får trots detta inte hjälp från socialtjänsten.

Vad som inte återgavs i inslaget var att Frida ägde en bostadsrätt. För detta fälls nu inslaget av Granskningsnämnden, som skriver:

”Nämnden konstaterar dock att för sammanhanget väsentlig information om Fridas faktiska levnadsvillkor utelämnades i programmet, särskilt att hon ägde en bostadsrätt. Mot bakgrund av att Fridas ekonomiska förutsättningar var centrala för programmets framställning anser nämnden att utelämnandet av informationen om att Frida ägde en bostadsrätt medför att programmet blev så vilseledande att det strider mot kravet på saklighet.”

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Daniel mån, 2012-10-29 15:47
Betyder det att alla andra medier som hakade på grejen: Aftonbladet och Expressen också fälls?
Inlagt av Susanna Svensson ons, 2012-10-31 09:53
Det är kanske värt att tänka på att många ´föräldrar till de barn med uppvällada magar och spindelmagra ben och armar inte skulle vara berättigade till socialbidrag i sverige för att de äger markplätten där plåtskjulet står
Inlagt av John A Andersson ons, 2012-10-31 16:00
Riktigt bra beslut! Jag hörde reportaget och blev djupt gripen. Sedan när jag fick höra om mörkningen kände jag mig så fruktansvärt lurad. Vilka oerhörda trovärdighetsproblem SR men i synnerhet redaktionen nu får brottas med.
Inlagt av Carpe Diem tors, 2012-11-01 23:36
Klavertrampet från journalisten ifråga bör väl då i likhet med "Täppas" få ett ordentligt straff dvs. en veckas avstängning från Radion....
GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies