Gå direkt till textinnehållet

Förtroendet för medier sjunker

Allmänhetens förtroende för svenska medier sjunker. Det visar Medieakademins förtroendebarometer för 2023.

Medieakademins förtroendebarometer som presenterades på tisdagsmorgonen visar att förtroendet för medier sjunkit sedan förra årets mätning. Förtroendet för SR och SVT är fortsatt stort: 66 respektive 62 procent av de svarande anger att de har mycket eller ganska stort förtroende för de två public service-bolagen.

Förtroendet för SVT har sjunkit mer bland de äldsta (över 59 år) än bland de yngsta (16-29 år) i undersökningen, och yngre har nu större förtroende för SVT än vad de äldre har. Yngre har också större förtroende för DN, SvD TV4, Aftonbladet och Expressen än vad de äldsta har, medan äldre har större förtroende för SR och för den lokala tidningen.

Procentandel som svarat att det har mycket eller ganska stort förtroende för olika medier. Grafik: Medieakademin

Annons Annons

Det finns fortsatt tydliga skillnader mellan olika partiers sympatisörers förtroende för public service. Störst förtroende för SR och SVT finns bland personer som sympatiserar med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, av dem har cirka 90 procent mycket eller ganska stort förtroende för SR och SVT. I andra änden av skalan finns SDs sympatisörer, där bara 29 procent har stort eller ganska stort förtroende för de två bolagen.

Mätningen som omfattar 1 200 webbintervjuer genomfördes av Kantar Sifo under perioden 8-13 februari 2023.

Fler avsnitt
Fler videos