Gå direkt till textinnehållet

Forna Arbetet-journalister över 60 år får PP-pension

Styrelsen för Pressens Pensionskassa (PP) har beslutat att ge före detta anställda på nedlagda Arbetet möjlighet till avtalspension. Erbjudandet gäller personer över 60 år som inte fått fast anställning. Den gruppen bedöms ha svårt att få nya jobb och får därför genom försäkring i PP avtalspension som motsvarar 75 procent av lönen.

Styrelsen för Pressens Pensionskassa (PP) har beslutat att ge före detta anställda på nedlagda Arbetet möjlighet till avtalspension. Erbjudandet gäller personer över 60 år som inte fått fast anställning.
Den gruppen bedöms ha svårt att få nya jobb och får därför genom försäkring i PP avtalspension som motsvarar 75 procent av lönen.

Premien för försäkringarna betalas med pengar från det stora överskott som PP fått av de medel man förvaltar.

PP beslöt i fjol att ge medlemsföretagen och de avtalsslutande parterna del av överskottet att användas till pensionsändamål.

Annons Annons

30 procent av överskottet på 959 miljoner kronor delades ut till medlemsföretagen kontant. Resten avsattes för pensionsändamål.

Dessutom fördelades 174 miljoner kronor att användas av parterna.

Det har i PPs styrelse, som är vald av de avtalsslutande parterna, funnits en önskan om att låta de före detta anställda på Arbetet få ta del av överskottet.

– De anställda på tidningen Arbetet har varit med och byggt upp ett pensionskapital under många år, säger Tomas Lindstrand VD på PP.

Inte pensionärer formellt

Det har emellertid rått osäkerhet om hur man kunde gå tillväga. Arbetet har ju gått i konkurs och tidningens före detta anställda är i formell mening inte pensionärer.

På senaste styrelsemötet diskuterades om det fanns juridiska hinder mot att låta äldre medarbetare få del av pengarna.

Då kläcktes idén – av TUs tidigare ordförande och VD Lennart Ohlsson-Leijon – att parterna själva skulle skjuta till pengar av den summa som tilldelats dem.

En av dem som kan få avtalspension via PP är Bertil Palmqvist, kulturchef på Arbetet och i 25 år anställd på tidningen.

– Det låter alldeles förträffligt, säger han. Det känns som om vi äntligen får ett anständigt besked. Det var egendomligt att efter så många år slängas ut i arbetslöshet.

Han har tidigare gett ut sju böcker och har nu satt i gång med ett skriva en ny bok.

– Det är stimulerande att nu kunna koncentrera sig på att skriva annat än journalistik.

Förre ordföranden i Journalistförbundet, Håkan Carlson, är ledamot i PPs styrelse.

Han är nöjd med det resultat man till slut uppnått.

– Beslutet visar att PP tar ansvar för de försäkrade, säger Carlson.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos