FOTO: Peter Kjellerås

Fördubblat sparpaket på SvD

26 november, 2013

Sparbetinget på Svenska Dagbladet har utökats från 15 till 30 tjänster varav ett 20-tal på redaktionen.

Som Journalisten berättade i början av november ska antalet anställda på Svenska Dagbladet minskas. Då, för tre veckor sedan, hette det att 15 tjänster skulle bort och det var oklart hur det skulle slå mot redaktionen.

Nu vill tidningsledningen fördubbla sparpaketet. 30 tjänster varav ett 20-tal på redaktionen berörs. Tidningen har gått ut med ett avgångsvederlag som innebär uppsägningstiden plus tre månader.

– Vi har inte alls kommit långt i förhandlingen eftersom ledningen nu aviserat att de vill utöka sparpaketet för att slippa ha en ny neddragningsförhandling i vår, säger Thomas Berglund, ordförande i journalistklubben på SvD.

På ett klubbmöte på måndagen diskuterades det utökade sparpaketet med medlemmarna.

Det finns för närvarande 147,5 tjänster varav 19 vakanta tjänster på SvDs redaktion men många av de vakanta tjänsterna innehas av bemanningsanställda, medan resten står tomma. Det är denna grupp som sannolikt kommer att drabbas om inte tillräckligt många nappar på erbjudandet.

– De bemanningsanställda är fasta medarbetare och många av dem har jobbat här i flera år, säger Thomas Berglund.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Kristina ons, 2013-11-27 00:32
Inte konstigt att de måste sparka folk, de går ju med förlust så de måste räddas av skattebetalarnas pengar genom presstöd. Och det är inte underligt att de går med förlust när man tänker på vad vissa personer anställda av SvD tjänar. Gunilla Asker som är VD tjänade 4 072 310 kr år 2012. Daniel Sandström som jag tror är någon slags chef som skriver nån halvdan krönika då och då på kultursidorna om vad han tycker om saker och ting tjänade 1 797 950 kr 2012. Vilket är en månadslön på drygt 150 000 kr. Mer än statsministern. Jag vet inte om någon läsare tycker Daniel Sandström är värd den lönen? Jag är dock säkert alldeles ute och seglar här. Det är såklart helt löjliga siffror. De har blivit en form av överklass som försöker uppfostra människor och så går de runt och undrar varför ingen vill låta sig uppfostras. Jo, väldigt konstigt.
Inlagt av Kristina ons, 2013-11-27 00:43
Jag arbetar som undersköterska så många timmar i veckan jag får och kan, varför ska jag lyssna på nån form av verklighetsbeskrivning av nån tjomme som har mer i månadslön än jag får ihop på ett år? Inser ni inte detta? Det går verkligen inte att slå hål på er bubbla? "Lalalalala" och håll för öronen? Bara för ni ska ha era miljonlöner (som ni är väääärda) så får massa människor sparken ut i arbetslöshet, men för all del, sovgott med er.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies