Gå direkt till textinnehållet

Förbundet kritiskt mot kontantkortsregistrering

För att göra det enklare för polisen att undersöka brott utreder regeringen om teleoperatörer ska ha skyldighet att registrera kontantkort. Journalistförbundet är kritiskt, och menar att det kan hota meddelarskyddet.

Regeringens utredning Registrering av kontantkort, m.m föreslår att teleoperatörer ska vara skyldiga att registrera vem som köper ett kontantkort.

Om förslaget blir verklighet kommer det inte längre vara möjligt att köpa oregistrerade kontantkort. Sådana används ofta av journalister i samband med större avslöjanden för att kommunicera med källor. 

– De nya reglerna kommer att påverka journalister och deras källor negativt. Det kommer att bli svårare att kommunicera med källor vilket i sin tur påverkar möjligheten att bedriva undersökande journalistik, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i ett pressmeddelande. 

Annons Annons

Utredningen hade i uppdrag att utreda hur det här skulle påverka meddelarskyddet. Enligt Ulrika Hyllert har utredningen underskattat de negativa konsekvenser som en registreringsskyldighet innebär för källskyddet.

– Utredningen menar att det räcker med att uppgifterna omfattas av tystnadsplikt hos operatörerna. Tyvärr är det inte så enkelt. Källskyddet bygger på att den som lämnar uppgifter till en journalist kan vara helt säker på att vara anonym. Om möjligheterna att garantera källskyddet försämras kommer mediernas, och i förlängningen allmänhetens, tillgång till uppgifter att minska, säger Ulrika Hyllert.

Utredningen har även tittat på alternativa kontaktvägar mellan journalister och källor och menar att det finns alternativ till mobiltelefoner, som exempelvis appar.

– Om det hade funnits säkra och enkla alternativ till kontantkortsmobiler hade journalister knappast gjort sig besväret att köpa oregistrerade kontantkort och försett källor med mobiler, säger Ulrika Hyllert.

Fler avsnitt
Fler videos