Gå direkt till textinnehållet

Förbundet kritiserar Dala-Demokratens beslut

Johannes Isaksson, som är förhandlingschef på Journalistförbundet, säger angående Gubb Jan Stigsons förbud att delta i Studio Ett att svenska medier bör värna om yttrandefriheten. Han tycker att det är problematiskt om Dala-Demokraten har valt att tysta en medarbetare.

Journalisten skrev tidigare i veckan om att redaktionsledningen för Dala-Demokraten förbjudit Gubb Jan Stigson att delta i en debatt i Studio Ett om Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick – Att skapa en seriemördare”. Ansvarig utgivare Mats Larsson bekräftade beslutet för Journalisten men ville inte lämna några kommentarer.

Johannes Isaksson kan inte uttala sig om rätt och fel i det enskilda fallet eftersom såväl tidningens ledning som Gubb Jan Stigson själv är förtegna om vad som ligger bakom beslutet.

– Det är problematiskt om Dala-Demokraten har valt att hindra en anställd från att delta i nyhetsmagasinet. Generellt omfattar Yttrandefrihets-grundlagen även journalister. Det finns också uttryckligen återgivet i Journalistavtalet.

Fler avsnitt
Fler videos