Gå direkt till textinnehållet

Flera manifestationer på Khashoggis dödsdag

Både i Stockholm och i Istanbul hålls idag manifestationer för att uppmärksamma att ett år gått sedan det brutala mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Det var den 2 oktober 2018 som Jamal Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, Turkiet, där han mördades och styckades av influgna saudiska agenter.

I juni var rapporten från FNs särskilda rapportör om utomrättsliga, summariska och godtyckliga avrättningar Agnes Callamard färdig. Den pekar ut den saudiske kronprinsen Mohamed bin Salman som ansvarig för mordet. Kronprinsen har nekat inblandning i mordet.

Årsdagen uppmärksammas brett.

”Mordet på Jamal Khashoggi visar hur långt politiska makthavare är beredda att gå för att tysta journalister. (…) Att världens länder, som Sverige fortsätter att handla med Saudiarabien och tillåter att landet nästa år får leda G20-gruppen är ett direkt hån mot alla journalister”, skriver Reportrar utan gränsers svenska ordförande Erik Halkjaer i en debattartikel i Aftonbladet.

Debattören och journalisten Kurdo Baksi skriver om mordet i Journalisten idag. Demokratiska stater måste sätta press på Saudiarabien, där alla medier fortfarande ägs och kontrolleras av kungafamiljen, skriver Baksi:

”Till alla yttrandefrihetsvänners ledsnad verkar ingen stat hörsamma FN-rapportörens krav på sanktioner mot Riyadh-regimen. (…) Om inte demokratiska stater såsom Sverige utövar påtryckningar mot det saudiska kungadömet kommer vi tyvärr inte få några goda nyheter om våra journalistkollegor i Saudiarabien.”

Kurdo Baksi är en av arrangörerna bakom en manifestation i Stockholm idag. Manifestationer kommer att hållas i åtminstone ytterligare sex länder, enligt Amnesty International som ska delta i dem. Bland annat annat blir det en manifestation utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt