Staffan Dahllöf. FOTO: Tor Johnsson

”Fler medier borde publicera RT-propaganda”

15 augusti, 2023

Fler svenska medier än Kvartal borde kringgå spridningsförbudet av innehåll från ryska statskontrollerade medier, anser frilansjournalisten Staffan Dahllöf.

Kort efter Rysslands invasion av Ukraina beslutade EU-rådet att förbjuda de statskontrollerade ryska medierna Russia Today (RT) och Sputnik inom EU. Censurbeslutet kritiserades av bland andra Europeiska Journalistfederationen, Journalistförbundet och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke för att utgöra en inskränkning av den svenska grundlagsskyddade yttrandefriheten. 

I en debattartikel i Journalisten skriver frilansjournalisten och EU-experten Staffan Dahllöf idag att sajten Kvartal troligen bryter mot lagen eftersom sajten återkommande refererar innehåll från RT – och att det är utmärkt.

”Vi ska som medborgare – och som journalister – kunna utgå ifrån att beslutade lagar följs, att lagbrott beivras och att grundlagsstridiga beslut rivs upp och görs om. I väntan på att så sker återstår bara att fler följer i Kvartals fotspår”, skriver Dahllöf.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies