Gå direkt till textinnehållet

Finska staten bröt mot tryckfrihetslagen

Den finska staten bröt mot tryckfrihetslagen när reportern Seija Selistö dömdes till böter för att ha skrivit om en operation där en patient dog efter att ha opereats av en berusad kirurg. Det har EU-domstolen slagit fast. Selistö får 265 000 kr i skadestånd.

Den finska staten bröt mot tryckfrihetslagen när reportern Seija Selistö dömdes till böter för att ha skrivit om en operation där en patient dog efter att ha opererats av en berusad kirurg. Det har EU-domstolen slagit fast. Selistö får 265 000 kr i skadestånd.

– Det känns bra. I fortsättningen kanske inte lika många vänder sig till domstol med krav på miljonbelopp när de blivit omskrivna i pressen, säger Seija Selistö till Vasabladet.

1996 skrev hon i den finska tidningen Pohjalainen i Vasa en artikel om att en patient avlidit som en följd av att kirurgen som opererat honom varit berusad. Kirurgen polisanmäldes med frikändes på grund av brist på bevis, men förundersökningen visade att kirurgen haft alkoholproblem. Kirugen namngavs aldrig men hävdade att hans rykte var förstört och fallet prövades i domstolen.

bryt

Selistö dömdes slutligen till dagsböter på 1 396 euro (ungfär 12 300 svenska kronor) sedan fallet tagits upp i Vasa hovrätt. Nu har EU-domstolen sagt sitt i fallet och menar att finska staten brutit mot tryckfrihetslagen genom att neka Selistö att få fallet prövat i Högsta domstolen. EU-domstolen kan inte upphäva hovrättens dom, men däremot döma staten till skadestånd. Sammanlagt får Selistö drygt 30 000 euro (ca 265 000 kr) i skadestånd av finska staten.

jn@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos