Gå direkt till textinnehållet

”Finns en risk att kvaliteten försämras”

Minst åtta redigerare blir övertaliga när Stampen Local Media skrotar det gemensamma redigeringsnavet i Trollhättan. ”Ur det mänskliga perspektivet är det förödande”, säger journalistklubbens ordförande Gabriella Mohoff.

Som Journalisten berättat tidigare berörs 14 tjänster när redigeringsnavet i Trollhättan läggs ned efter ett års verksamhet. Stampen uppgraderar sitt sidplaneringsverktyg Whiteboard, vilket ska möjliggöra för SLM-tidningarna att själva både planera och göra klart tidningssidorna. 5,5 redigeringstjänster sprids ut för att förstärka de lokala titlarna (GP 1,5 tjänst, Bohusläningen 1,5, TTELA 1,0, Hallands Posten 1,0 och Hallands Nyheter 0,5 tjänst).

Gabriella Mohoff är ordförande för Stampens västra journalistklubb och konstaterar att det bara är ett år sedan redigeringen centraliserades och flyttades till Trollhättan.

– Ur det perspektivet, det mänskliga, tycker vi det här beslutet är förödande, säger hon.

 – För verksamheten i stort förväntar vi oss att det ska funka, genom att vi får förstärkning på respektive titel. Men vi har inte sett nya Whiteboard än. Och om vi får högre tryck på våra lokala sidplanerare finns en risk att kvaliteten försämras.

Förändringen innebär att alla sidor kommer att mallas, vilket klubben befarar kommer skapa tråkigare tidningar.

– Men vår största oro är personalen i Trollhättan. Även om de som jobbar där ska ha förtur till de 5,5 nya tjän­sterna blir det en övertalighet.

Ett erbjudande om avgångsvederlag har gått ut till de anställda i redigeringsnavet, men Gabriella Mohoff är övertygad om att det blir uppsägningar om tillräckligt många inte nappar.

Samtidigt som redigeringsnavet läggs ned satsar Stampen på en ny ”digital spjutspetsgrupp” i Göteborg, och åtta tjänster blir öppna för alla inom SLM att söka. Samtidigt ska SLMs och GPs webbpubliceringssystem bytas ut.

Bakgrunden till förändringarna är att GP/SLM ”jobbar stenhårt med att förbättra vårt innehåll såväl i print som online. Vi satsar rejält mer på innehåll”, förklarar chefredaktören Cecilia Krönlein i ett mejl.

Förändringarna ska gå fort; vid årsskiftet ska såväl den nya sidplaneringen som webborganisationen rulla. Gabriella Mohoff är skeptisk till tidsplanen.

– Det gör mig lite rädd, vi har ett väldigt kort spann, framför allt på webben. Vi har inte sett det nya webbpubliceringssystemet än, och vi har nog aldrig genomfört ett teknikbyte som fungerat smärtfritt från start. Men jag hoppas de har på fötterna. Den nya organisationen förutsätter att tekniken fungerar.

Fler avsnitt
Fler videos