Gå direkt till textinnehållet

FGJ-föreläsare utkastad ur Ryssland

Föreningen Grävande Journalister (FGJ) anordnade i veckan en kurs för ryska journalister i Kaliningrad. En av föreläsarna stoppades vid inresan till Ryssland och skickades hem, utan förklaring.

Svenska FGJ driver tillsammans med den danska systerföreningen FUJ (Foreningen for Undersøgende Journalistik) projektet Scoop Russia, som syftar till att stötta och utveckla undersökande journalistik i nordvästra Ryssland.

Projektet samarbetar med flera organisationer utanför Ryssland, bland andra Fojo, International Media Support och Regional Press Institute.

I tisdags och onsdags denna vecka hölls en workshop i den ryska enklaven Kaliningrad. 21 ryska journalister hade anmält sig, vilket var långt över förväntan, enligt arrangörerna.

Kursens huvudföreläsare var den ukrainske undersökande journalisten Oleg Khomenok. Men Khomenok dök aldrig upp på kursen. Han stoppades på flygplatsen och sattes utan förklaring på ett plan tillbaka till Kiev.

I stället fick journalisten Börge Nilsson, nytillträdd svensk-dansk koordinator för Kaliningrad, rycka in som föreläsare.

– Att Ryssland stoppar Oleg Khomenok från inresa är upprörande och mycket märkligt. Vi har inte fått någon förklaring, men på senare år har Ryssland uppvisat en allt snålare inställning till olika demokratiprojekt som stöds av utländska organisationer. Det är klart att man tänker att det kan ha med saken att göra, säger Börge Nilsson till Journalisten.

Danska FJU har riktat en formell protest till ryska ambassaden i Köpenhamn och krävt en förklaring till beslutet att kasta ut Oleg Khomenok från Ryssland.

Läs Journalistens intervju med Oleg Khomenok här.

Fler avsnitt
Fler videos