Fem av tio utbildningar får underkänt

25 april, 2012

Hälften av de journalistutbildningar som har utvärderats av Högskoleverket får omdömet ”bristande kvalitet”. Bäst i landet är JMGs kandidatprogram, enligt HSVs nya mätmetoder.

Av tio granskade journalistutbildningar får hela fem omdömet "bristande kvalitet". Fyra anses hålla "hög kvalitet", och en, JMGs kandidatprogram i journalistik, "mycket hög kvalitet". Enligt JMG själv beror det till stor del på lärarkvalitet, en bra blandning av disputerade och yrkeskunniga lärare och ett stort antal yrkesverksamma gästlärare och föreläsare.

Omdömet ”hög kvalitet” får Linnéuniversitetets, Mittuniversitetets och Södertörns högskolas kandidatprogram, liksom mastern i journalistik vid JMK i Stockholm.

Däremot har JMKs kandidatprogram brister i kvaliteten enligt HSVs utvärdering. Det har också kandidatprogrammen i Lund, Stockholm och Umeå, samt magisterprogrammet vid Uppsala universitet.

Sammanlagt 189 högskoleutbildningars kvalitet har utvärderats i den här omgången. Det är de första utvärderingar som gjorts med de nya kriterier som infördes för några år sedan. Ett nytt inslag är att det är studenternas examensarbeten som är huvudfokus i Högskoleverkets bedömningar.

Men det nya systemet har fått kritik. Den europeiska kvalitetssäkrings-organisationen ENQA anser att det har så allvarliga brister att värdet och förtroendet för svensk högre utbildning riskerar att urholkas. Även Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) har riktat skarp kritik mot det. Kritiken handlar bland annat om systemet är alltför kontrollinriktat och för detaljstyrt av regeringen.

Sigurd Allen är prefekt på JMK i Stockholm. Han skriver i ett mejl till Journalisten att utvärderingen för JMKs del blivit smått absurd. Dels har inte HSV utvärderat den nuvarande grundutbildningen på institutionen, som gjordes om hösten 2011. Dels har kurserna Journalistisk produktion och Medieproduktion inte omfattats i utvärderingen, trots att HSV ska utvärdera utbildningens praktiska relevans.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Cristian Jonsson ons, 2012-04-25 14:31
Jag vill bara instämma i Sigurd Allerns kritik av undersökningens validitet och betona problemen som uppstår när HSV ägnar sig åt att jämföra äpplen med päron. Päron står sig nämligen slätt när det skall avgöras vilka äpplen som är bäst. Oerhört gimpigt av HSV.
Inlagt av Anonym ons, 2012-04-25 14:40
Det var nog tur att utvärderingen inte omfattade JMK:s tillämpande program. Då hade man möjligen upptäckt att det nu knappt längre finns några lärare på JMK med journalistisk erfarenhet. Att undersökningen har sina brister visas inte minst av att masterutbildningen i journalistik på JMK får omdömet "hög kvalitet", en utbildning som till största delen är teoretisk och där både radio- och TV-utbildning lyser med sin frånvaro. I förra utredningen som HSV gjorde (2007) så varnades JMK för att deras utbildning riskerade att bli "journalistikrelaterad" snarare än utbildande för yrkesområdet. Där befinner sig JMK nu!
Inlagt av christina wegel ons, 2012-04-25 17:56
Varför inte - äntligen- åtgärda Assar Lindbäcks avslutande punkt ( 113) i den nu 20 år gamla kriskommissionen: Lägg ner journalisthögskolorna!

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies