Gå direkt till textinnehållet

Fel att lämna ut hemligt telefonnummer

TV4 har fällts av Granskningsnämnden för radio och TV för att i programmet Position X ha offentliggjort en känd artists hemliga telefonnummer och uppmanat tittarna att ringa till honom.

TV4 har fällts av Granskningsnämnden för radio och TV för att i programmet Position X ha offentliggjort en känd artists hemliga telefonnummer och uppmanat tittarna att ringa till honom.

Nämnden ansåg att det innebar ett intrång i kändisens privatliv som inte motiverades av något allmänintresse.

* Programmet Det svenska våldets traditioner, i Sveriges Radio P1s Kulturradion, har fällts för otydlig innehållsdeklaration. I programmet drogs en parallell mellan polisens agerande under EU-mötet i Göteborg och polisens och militärens våld under Brödupproret 1917 och i Ådalen 1931.

Annons Annons

Att programmet uttryckte den fristående producentens personliga uppfattning om de aktuella händelserna framgick inte i informationen till lyssnarna och programmet stred därför mot kravet på opartiskhet. Två av nämndens ledamöter ville fria programmet.

* Radio Gävleborg var partiskt när en programledare i morgonprogrammet Väckarklockan på ett nedsättande sätt kommenterade att Sverigesdemokraterna blivit inröstade i Älvkarleby kommunfullmäktige. Enligt nämnden gjordes uttalandet helt opåkallat i ett sammanhang som inte hade något med innehållet i partiets politik att göra.

* Radio Kronoberg har fällts för att de gjort intrång i en persons privatliv. Nyhetsinslagen handlade om att universitetsstudenter i Växjö krävt att en namngiven lärare skulle lämna sin tjänst. En negativ beskrivning av läraren återgavs. Inslagen stred mot bestämmelsen om respekt för privatlivet, anser nämnden.

* Canal+ har återigen fällts för att ha visat elektroniska reklamskyltar i sändningen från Premier League. Kanalen bröt därför mot bestämmelsen i radio- och TV-lagen om annonsmarkering och annonsplacering. Eftersom den senaste utsändningen var ett misstag och Canal+ försöker komma tillrätta med problemen avstår nämnden från att ansöka om avgift.

* Kammarrätten ger Granskningsnämnden rätt i att Sveriges Television ska betala en särskild avgift för otillåten sponsring. Rätten har i en dom ålagt Sveriges Television att betala 321 746 kronor för att ha tillåtit sponsring i SVT24s sändningar av reportageserien Europafrågor. Serien om EU hade delvis finansierats genom bidrag från EU-kommissionen. Avgiften motsvaras av det bidrag SVT fått från kommissionen.

Sveriges Television kommer att överklaga domen hos regeringsrätten.

qr@sjf.se

Fler avsnitt