Gå direkt till textinnehållet

Fängelse för hot mot GT

Högerextremisten Kamil Ryba döms till fängelse i sex månader för hoten mot GTs redaktion. Han döms för brott mot medborgerlig frihet.

Som Journalisten tidigare skrivit skickade Kamil Ryba ett paket med en kniv och en Koran till tidningen GT och vid ett annat tillfälle kastat ägg i tidningens lokaler.

Kammaråklagare Ulrika Åberg sade i samband med att stämningsansökan lämnades in att hoten riktades mot personer på GT och Expressen som styr innehållet i tidningen med bakgrund i deras arbetsuppgifter.

Domstolen gick på åklagarens linje att Kamil Ryba gjort sig skyldig till brott mot medborgerlig frihet, som innebär i att man med olaga tvång eller olaga hot försöker påverka den allmänna åsiktsbildningen och på så vis sätter yttrande-, församlings- eller föreningsfriheten i fara.

"Domen är oerhört positiv och av stor samhällsvikt. Hot mot pressen är hot mot yttrandefriheten och ytterst ett hot mot demokratin. Brottet medborgerlig frihet har inte använts sedan 50-talet och det visar att samhället nu tar hoten på yttersta allvar," säger Jeanette Gustafsdotter, vd, Utgivarna i ett pressmeddelande.

Kamil Ryba är enligt Expo ledare för den antimuslimska organisationen Swedish Defence League.

Fler videos
Fler avsnitt