Gå direkt till textinnehållet

Fångarna fick egen brits efter gott uppförande

Under manifestationen för Johan Persson och Martin Schibbye i ABF-huset tidigare idag, fanns Olle Steiner, svärfar till Martin Schibbye på plats. Han kunde berätta att de fängslade journalisterna trots allt har det ganska bra.

Det är bara två veckor sedan Olle Steiner kom hem från Etiopien, efter att ha besökt Martin Schibbye.

– De har kommit upp sig i fånghierarkin och ingen betraktar dem som terrorister. För två veckor sedan fick de varsin brits tack vare gott uppförande, berättade Olle Steiner.

Manifestationen i ABF-huset hölls med anledning av att det var 300 dagar sedan de båda svenskarna fängslades i Etiopien, när de skulle göra ett reportage om oljeutvinningen i Ogaden-området.

Annons Annons

Johan Persson och Martin Schibbye dömdes till elva års fängelse för terrorism, men hoppas på benådning. Enligt Olle Steiner har de accepterat att lita på den svenska tysta diplomatin.

– De har också fått tillstånd att öppna ett bibliotek i fängelset och är även med i kaféorganisationen. Det betyder att de kan fylla sina dagar med positiva saker. De mår bra fysiskt, berättade Olle Steiner också.

Under manifestationen talade även chefredaktören för Svartvitt Kurdo Baksi som gick till hårt angrepp mot den svenska regeringen.

– Jag är förbannad på de svenska politikerna. Hittills har ingen från regeringen eller kungahuset besökt Addis Abeba för att få svenskarna fria.

Expressens debattchef Joel Holm, ABF-chefen Göran Eriksson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta talade också på manifestationen.

 

Fler avsnitt
Fler videos