Familjesidorna i Ystads Allehanda prisas

16 juli, 2012

Pia Rockström, familjeredaktör på Ystads Allehanda, har tilldelats 50 000 kronor från ett pris som instiftats av Bertil Torekull. En ära att en så erfaren tidningsmakare ser vad vi familjeredaktörer gör, säger Pia Rockström.  

Ystads Allehanda blir den första mottagaren av Bertil Torekulls nyinstiftade stora pris på 150 000 kronor för ”fördjupande journalistik i landsortspressen”.

Familjeredaktören Pia Rockström belönas med 50 000 kronor ”för en familjesida präglad av kärleksfull inlevelse i människoöden och livets realiteter, hämtade från vardagen i bygden”.           

– Det är roligt att Bertil Torekull, som har lång erfarenhet i branschen, ser vad jag gör. Det är inte alla som gör det, säger Pia Rockström.

Hon ser hur många tidningar skär ner på familjesidor och det som anses vara lite mjukare material, samtidigt som undersökningar visar att det är de mest lästa sidorna i tidningen.

– Priset kanske ger en tankeställare till många. Man kanske ska ta tillvara på familjesidorna. Jag har hört från kolleger att det är så slimmat att de knappt hinner åka ut och göra intervjuer. Så vill jag inte jobba, säger Pia Rockström.

Som familjeredaktör har hon nära kontakt med läsarna, kanske mer än någon annan redaktion.

– Framför allt efteråt när man skrivit något är det många som hör av sig och är tacksamma. Det blir då tydligt hur viktiga familjesidorna är.

Vad ska du göra med pengarna?
– Troligen kommer de gå till mitt eget skrivande i någon form.

De övriga på Ystads Allehanda som fick pris var Robert Dahlström, kulturchef, som får 50 000 kronor ”för en kultursida som kopplat ett frimodigt grepp om både den stora och lilla världen och för ett dagligt vitalt kåserande, unikt i Sverige”.

Jan Ohlsson och sportredaktion får tillsammans 50 000 kronor för att de ”outtröttligt under tuffa villkor belyser vikten av lokalmästerskapens bragder i skuggan – och skenet - av OS, VM, EM och SM”.

Det nya journalistpriset skapades i samband med Bertil Torekulls 80-årsdag ifjol och hanteras i hans namn av en nybildad stiftelse. Stiftelsens ordförande är Anders Wijkman.

Vartannat år delas priset ut till insatser i landsortspressen och vartannat till journalistik i tryckta riksmedier med ”fokus på etik och hållbarhet i miljö och ekonomi”.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies