Fälls för kommentar om ”otur när man tänker”

5 februari, 2016

MEN-beslut Bärgslagsbladet/Arboga Tidning fälls i PON för en kränkande insändarkommentar som menar att insändarskribenten har ”otur när man tänker”.

I en artikel från 26 maj förra året publicerade tidningen en insändare som menade att föreningen Arboga medeltid tillkännagivit att två SD-politiker valts till ”årets medeltida par” vid Medeltidsdagarna i Arboga. Skribenten ville veta om de styrande i kommunen varit inblandade i valet. Insändarskribenten ville även få motiverat hur två personer med främlingsfientliga åsikter kunde anses lämpliga att representera Arboga officiellt.  

Senare publicerade Bärgslagsbladet/Arboga Tidning fyra repliker på insändaren varav en av dem skriver: ”Jag förstår att man kan ha otur när man tänker. Om man har otur varje gång borde man kanske be om hjälp för att kunna lära sig tänka rätt”. Inlägget anmäldes till PON av insändarskribenten som även begärt en ursäkt i tidningen, men inte fått något svar.

I sin replik skriver Bärgslagsbladet/Arboga Tidning att fler kritiska insändare följde på Facebook samt via mejl till insändarsidan, men att tidningen lät bli att publicera dessa. Man hade även publicerat sammanlagt fyra kritiska repliker/insändare utan någon reaktion från anmälaren/insändarskribenten. Man kontaktade även insändarskribenten, och undrade om hon hade något mer att tillägga. Hon svarade då tidningen att det svar hon fått av kommunen var ”lika med noll och att hon inte brydde sig om de övriga insändarna.”

Vidare menade tidningen att insändarskribenten var en lokalt känd och offentlig person som hade erfarenhet av att delta i den offentliga debatten. Som sådan fick hon vara beredd på att bemötas av kritik – också i hårda ordalag.

PO anser att huruvida anmälaren är en offentlig person eller inte på orten har i sammanhanget mindre betydelse. Det anmälda inlägget riktar sig inte mot anmälarens argumentation, utan enbart mot hennes person. PO håller därför med anmälaren om hennes tolkning. Mot formuleringar som underförstått säger att hon är dum i huvudet går det nästan inte att försvara sig, skriver PO, varför ett genmäle i det här sammanhanget ”inte hade kunnat minska publicitetsskadan”.  

Därför klandrar nämnden Bärgslagsbladet/Arboga Tidning. 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Monica tors, 2016-02-18 11:32
Konstig dom. Det har ju blivit ett "talesätt"! Första gången jag hörde det, var det från en elev. Han förklarade att han inte var dum, men har otur ibland när han tänker. Nu har det dessutom kommit in i kalendern till fickalmanackorna. Det är ju en riktigt bra kommentar. Roligare än "jag vet inte hur jag tänkte"!
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies