Gå direkt till textinnehållet

Fackligt aktiv journalist valdes bort på estnisk Bonniertidning

När Bonnierägda dagstidningen Eesti Päevaleht tog över redaktionen på koncernens nedlagda webbportal valdes Tiina Jogeda bort, trots att hon var bland de mest kvalificerade.

När Bonnierägda dagstidningen Eesti Päevaleht tog över redaktionen på koncernens nedlagda webbportal valdes Tiina Jogeda bort, trots att hon var bland de mest kvalificerade.

– Chefredaktören sa att det berodde på att jag var fackligt aktiv, säger Tiina.

Eesti Päevaleht är en av Estlands två dagstidningar och ägs till hälften av Bonniers.

När koncernens Internetportal Mega.ee skulle läggas ned i somras ville Eesti Päevaleht ta över hälften av webbredaktionen till tidningens egen satsning på nätet.

En av de mest kvalificerade var redaktören Tiina Jogeda. Hon hade i juni blivit ombedd av Eesti Päevalehts chefredaktör Priit Höbemägi att bli tidningens politiska redaktör.

– Jag sa okay men föreslog att jag skulle börja först i september. Men då visste han inte att jag var aktiv i facket, säger Tiina Jogeda.

Det estniska journalistförbundet Eesti Ajarikjanike Liit har bara 640 medlemmar och på Eesti Päevaleht är ingen av journalisterna med i facket, enligt förbundet.

Tiina Jogeda valdes till vice ordförande i januari i år. När chefredaktören förstått det ville han inte längre anställa henne.

– Han sa att jag naturligtvis var en mycket bra journalist och att de kunde ge mig jobbet, men att jag inte skulle få det eftersom jag var med i facket och satt i styrelsen. Han förklarade att tidningen inte kunde anställa medlemmar i EAL, säger Tiina Jogeda.

Berättade att han skulle neka till skälet

Yttrandet om varför hon inte kunde få jobbet ska ha fällts mellan fyra ögon.

– Han sa också att om jag ville klaga så skulle han inte medge att han sagt som han sa. Så jag kommer aldrig att kunna bevisa det i rätten.

Skälet till motviljan mot fackligt anslutna ska ha varit att fackföreningar alltid ställer till problem.

– Först blev jag rätt arg. Nu är jag glad att jag inte fick jobb där. Men det här är inget jag tycker om att prata om. Estland är ett litet land där du måste hålla tyst om sådana här saker, säger Tiina när hon motvilligt berättar historien för Journalisten.

Nu arbetar hon som redaktör på ett produktionsbolag där hon gör ett populärt debattprogram för Stenbecksägda TV3.

“Här förekommer inte några sådana påtryckningar”

Eesti Päevaleths chefredaktör Priit Höbemägi säger att han inte har något emot att anställa medlemmar i facket.

– Vi gör ingen skillnad mellan dem som är med och dem som inte är med i facket. Vi frågar inte ens, det är varje journalists privata val. Här förekommer inga sådana påtryckningar överhuvudtaget, säger han.

Enligt honom blev Tiina Jogeda erbjuden att ersätta en medarbetare på tidningens politiska redaktion i våras, men hon ville vänta till hösten för att få en lång semester. Under tiden visade sig redaktionen fungera utmärkt med lägre bemanning, så därför tillsattes aldrig tjänsten.

– Och nedskärningen på Megas redaktion skedde innan portalen slogs samman med Eesti Päevaleht. Det beslutet fattades av Megas dåvarande ledning, säger Priit Höbemägi.

borge.nilsson@textra.se

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.