Gå direkt till textinnehållet

Facket slår till mot SVT efter vattenattacken

Sveriges Televisions hett omdiskuterade humorprogram Ballar av stål, som produceras av produktionsbolaget Strix, har kraftigt ifrågasatts i media. Och än mer ifrågasatt har SVT blivit – inte minst av de båda fackliga klubbarna på företaget.

Sveriges Televisions hett omdiskuterade humorprogram Ballar av stål, som produceras av produktionsbolaget Strix, har kraftigt ifrågasatts i media. Och än mer ifrågasatt har SVT blivit – inte minst av de båda fackliga klubbarna på företaget.

I slutet av förra vecken, efter sex veckors inspelning och när endast tre dagar återstod, stoppades inspelningen av programmet abrupt. Då hade Säpo polisanmält den av Strix utsända Hanna Walenius för ofredande efter att hon vid en filmpremiär

i Stockholm sprutat vatten på statsminister Fredrik Reinfeldt från en mikrofon med SVTs logotyp. Kort senare polisanmäldes ytterligare en person ur inspelningsteamet av en väktare efter att denne iscensatt en stöldkupp i en galleria.

Dagen innan beslutet att frysa inspelningen togs krävde Sif-klubben på SVT att SVT skulle bryta samarbetet med Strix under pågående polisutredning. Klubbordförande Tommy Eklund är nöjd med beslutet. Men han tycker att det kom för sent.

– Visst känns det bra, men skadan är redan skedd. Det handlar ju inte bara om det här programmet utan om public service. Vi måste ha bättre koll på vilka program vi lägger ut. Nu gäller det att stärka varumärket och synen på public service.

Även Journalistklubben på SVT har reagerat starkt på inspelningen av Ballar av stål samt på hur samarbetet med Strix har skötts.

– Det är lätt att förstå varför de avbryter inspelningen, även om det inte var ett krav från vår sida. Det här är förnedrings-tv och SVT ska inte visa förnedrings-tv. När en tillfälligt anställd Stureplansprofil springer omkring med en mikrofon med SVTs symbol har det gått långt i bristen på kontroll när det gäller produktionsutläggning, säger Kenneth Sundin, klubbordförande.

SVTs vd Eva Hamilton och Robert Aschberg, VD på Strix var överrens om att avbryta inspelningen. Ett beslut som togs dagen efter att kulturministern slagit fast att varje program som sänds i SVT måste kunna definieras som public service.

Men skälet var inte, enligt dem, ett resultat av den hårda kritiken utan att det rent konkret blivit omöjligt för inspelningsteamet att spela in program eftersom människor på plats reagerade negativt och vägrade vara med i programmet.

SVTs kommunikationsdirektör Helga Baagøe kommenterar beslutet:

– Ballar av stål ska innehålla oförargliga och roliga bus, men varje skämt har uppfattats som provocerande, hur harmlösa de än varit, säger hon.

Robert Aschberg kallar reaktionerna för ”moralpanik”:

– Alla som såg inspelningsteamet flydde i panik, säger Robert Aschberg. Men ska jag vara riktigt ärlig tror jag att vi kommer att skratta åt alltsammans om en vecka.

Men fackklubbarna skrattar inte.

I stället höjs rösterna både inom klubbarna och centralt för att kräva kollektivavtal hos de produktionsbolag som SVT anlitar.

Med kollektivavtal kan medarbetare neka att utföra förödmjukande uppdrag. Journalistförbundets vice ordförande Arne König kallar Strix agerande oetiskt och omdömeslöst och befarar att det kan leda till att seriösa journalister får svårare att granska makthavare och kändisar. Därför kräver Journalistförbundet i avtalsförhandlingarna att public service-företagen bara ska anlita produktionsbolag som har kollektivavtal.

Enligt Helga Baagøe finns det en handbok för produktionsbolag med information om SVT där det står att SVTs uppfattning är att bolagen bör vara kollektivavtalsbundna. Det är dock inte ett krav eftersom det skulle utestänga exempelvis utländska bolag och fåmansbolag.

Produktionsbolaget Strix har inte tecknat kollektivavtal med sina anställda. En nyhet för SVT, fram till för ett par dagar sedan. Peter Vogelmarck, förhandlingschef SVT:

– Jag fick det bekräftat i går att Strix inte har kollektivavtal och har informerat ledningen om det. Det här är en allvarlig situation för oss, säger han.

Enligt Kenneth Sundin kan det här bli ett lyft för det fackliga arbetet på produktionsbolagen eftersom de anställda blir medvetna om sina fackliga rättigheter.

Och Robert Aschberg har ingenting emot det men tycker inte att det är hans arbete som VD ”att driva den fackliga kampen”.

– Jag förstår inte var klasskampen tagit vägen, säger han.

Det omdiskuterade programmet köptes in av den tidigare programdirektören på SVT, Leif Jakobsson. Programidén bygger på det brittiska programmet Balls of steel och grundtanken är att svenska komiker ska utsätta kända och okända människor för besvärliga situationer. Den som har mest stake/balle vinner.  

Det är i dagsläget oklart om Ballar av stål kommer att sändas i SVT. Dock är det SVT som äger rättigheterna.

kh@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos