Gå direkt till textinnehållet

Facket: ”Expressen kommer att klara det här”

Det stora sparpaketet på Expressen är ”inte oöverkomligt” för redaktionen om man samtidigt sänker produktionskraven, säger Jan Spångberg, journalistklubbens ordförande. Samtidigt är han fortsatt kritisk till hur de bemanningsanställda behandlas.

Det stora sparpaketet på Expressen är en direkt följd av en annonsnedgång, som i sin tur i stor utsträckning beror på att spelannonseringen minskat, vilket beror på utredningen om nya regler för spelreklam.

– Det har fått spelbolagen att dra öronen åt sig, säger Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen.

Det stora annonsraset för kvällstidningarna som Journalisten berättade om tidigare i augusti behöver alltså inte bero på en allmän nedgång, utan kan också vara kopplat till just den nya spellagen.

Annons Annons

Förhandlingen om sparpaketet om 40-45 miljoner kronor, varav cirka hälften på redaktionen, har inte inletts än, och det är därför för tidigt att säga något om hur det kommer att slå. Men en sak står redan klar – det blir Bonniers bemanningsföretag Marieberg Media som kommer att drabbas.

– Det är sorgligt. Det här systemet med ett internt bemanningsföretag är verkligen olyckligt. Hade vi haft vikarier inne hade de åtminstone fått fullfölja sina vikariat. Nu kan det i stället att bli så att flera bemanningsanställda får sina placeringar uppsagda med kort varsel, och sen dumpar man problemen i knät på Marieberg Media, säger Jan Spångberg.

Hur kommer redaktionen att klara det här sparpaketet?
– Det är ett stort sparpaket och det är besvärligt, men det är inte oöverkomligt om man samtidigt drar ner produktionskraven, vilket jag förutsätter att man gör. Om man rättar mun efter matsäck kommer Expressen att klara det här.

En uppgift är att tio tjänster ska bort på tv-avdelningen. Vad kan du säga om det?
– Ingenting. Vi är inte inne i förhandling, så det finns inget annat besked från ledningen än det som sades på personalmötet i går, vilket var att det kommer att sparas lite varstans. Tv-avdelningen är Expressens största avdelning, så det är inte helt otroligt att det blir en besparing även där.

Fler avsnitt
Fler videos