Gå direkt till textinnehållet

Pliktrådet håller med Karin Olsson: Ta tillbaka Värnpliktsnytt

Beslutet att lägga ned Värnpliktsnytt bör omprövas när försvaret rustar upp, menar Expressens Karin Olsson. Hon får medhåll av Pliktrådet, som organiserar de värnpliktiga. ”Under förutsättning att den kan hållas oberoende försvarsmakten”, säger Alice Nilsson, ordförande Pliktrådet.

Efter 40 år lades Värnpliktsnytt, som fostrat ett rad kända journalister, ned 2010. På den tiden minskade anslagen till försvaret, den allmänna värnplikten var avskaffad och kriget låg långt bort i det kollektiva medvetandet. Men 14 år senare är verkligheten en annan, efter det ryska kriget mot Ukraina har den svenska regeringen storsatsat på försvaret, återinrättat värnplikten och allmänheten uppmanas att mentalt förbereda sig på att det kan bli krig i Sverige.

Det är nu dags att starta upp Värnpliktsnytt igen, menar Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson i en krönika.

”Miljarderna rullar återigen in till upprustning och vi är på väg in i Nato. Det kommer finnas massor att hålla ögonen på”, skriver hon.

Annons Annons

Hon får medhåll av organisationen Pliktrådet, som är en intresseorganisation för de så kallade totalförsvarspliktiga, alltså såväl värnpliktiga som civilpliktiga. Rådet föreslår i sitt idéprogram att det ska startas någon form av journalistiskt forum, som kan granska de värnpliktigas villkor.

– Pliktrådet och Sveriges värnpliktiga ser positivt på att Värnpliktsnytt kan starta upp igen, under förutsättning att den kan hållas oberoende Försvarsmakten och att de värnpliktiga får styra innehållet, skriver Pliktrådets ordförande Alice Nilsson i ett sms till Journalisten.

Enligt Alice Nilsson skulle en ny tidning kunna ges ut av Pliktrådet, om de fick resurser till det. Ett alternativ är att använda det upplägg som fanns tidigare; att värnpliktiga gör sin militärtjänstgöring som journalister.

Journalisten har sökt försvarsminister Pål Jonsson om hur han ställer sig till att starta upp Värnpliktsnytt igen, men har inte fått något svar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos