Gå direkt till textinnehållet

Expressens Facebook-satsning får kritik: ”Slarvades bort”

Expressens nyhetssamarbete med Facebook hade premiär i tisdags. Programmet, vars livesändning sågs av 417 personer, får nu kritik av en dansk mediestrateg som menar att de använder sociala medier-plattformen helt fel.

Journalisten har tidigare berättat att Expressen TV blir den enda svenska tv-aktören i Facebooks partnersatsning på videojournalistik, även kallad Facebook Watch. Dagligen ska de nu producera nyhetsprogrammet Bara nyheter, som publiceras exklusivt för Facebook-användarna på flera av Expressens sidor. Enligt amerikanska Digiday betalar Facebook cirka fem till tio miljoner dollar per år till publishers runt om för satsningen.

I tisdags var det alltså premiär för programmet på Expressens Facebooksida. Som mest var det 417 personer som följde live-sändningen som startade 19.00, enligt våra uppgifter.

Enligt statistiken i skrivande stund har on demand-sändningen (on demand betyder titta när du vill) setts strax över 32 000 gånger. Det är siffror som kan jämföras med att Expressen har 416 000 likes på sin Facebooksida, därtill kommer 547 000 likes på Expressen Story och 123 000 likes på Expressen TV.

Annons Annons

Lars K Jensen arbetar som rådgivare åt mediehus som vill utveckla sig digitalt. Han skriver även en hel recension om Bara nyheter-premiären på danska Journalisten

I en intervju med oss är han också kritisk till flera saker med premiären av Bara nyheter. Bland annat att det var otydligt när det skulle börja och var. Trots att han uppdaterade Expressens FB-sida kontinuerligt, så missade han de första sekunderna av den sex minuter långa sändningen.

Online behöver man vara tydlig med publiken att de kommit till rätt ”ställe” där sändningen ska starta, menar han. Det behövs något slags nedräkning som visar när sändningen ska starta, som exempelvis sportevenemangen på strömningstjänsterna har. 

Än viktigare, om man vill bygga upp en live-publik på en sociala medier-plattform, är att sex minuter är väldigt kort tid. Det tar längre tid än så för att få användarna att strömma till.

– På FB kan man inte sätta en tid när alla måste vara där för att titta utan man behöver arbeta på andra sätt. Publiken strömmar till efterhand. Även om det här inte bara är ett live-event utan också on demand, så marknadsfördes det som ett sådant, och då är det så jag har bedömt det, säger Lars K Jensen (bilden till höger, foto: Ernst Poulsen). 

Den tyngsta kritiken från Lars K Jensen handlar dock om att Expressen tappar bort det engagemang som genereras hos användarna. Läsarengagemanget är en av de absolut viktigaste nycklarna för att lyckas med publiceringar på sociala plattformar, menar han.

Så som programmet såg ut kändes det som en "gammal tv-idé" Expressen har haft i garderoben, som man nu knuffade ut på Facebook. Den verkade inte vara anpassad efter plattformen.

– Att hålla igång konversationen med dina användare är jätteviktigt. Expressen borde ha svarat på de relevanta kommentarer som kom in på Facebook, man borde gett mer information och postat länkar på var man kan läsa mer om de nyheter man pratade om i programmet. Gör man inte det så blir det lite poänglöst att publicera en sådan här sändning på just Facebook. Egentligen hade Expressen lika gärna kunnat lägga upp det här på sin egen sajt, säger han.

Expressens tv-chef Bella Levy menar att de är mycket nöjda med starten för Bara nyheter. Hon berättar också att det inte ska ses som en live-produkt i första hand.

– Detta är inte ett format som sänds live utan det är ett så kallat schemalagt premiärprogram som visas hos Facebook Watch, och ska inte blandas ihop med en livesändning på Facebook. De allra flesta tittar när det sedan passar dem, säger hon.

Bella Levy vill inte avslöja hur mycket pengar Expressen får av Facebook för att göra Bara nyheter, eller hur mycket resurser de lägger på det här.

Hur snabbt måste det bli bättre tittning?
– Detta är ett sammanfattande nyhetsformat där vi räknar med att användarna tittar on demand, när det passar dem, vi jämför alltså inte detta med en breaking news-sändning, live, där vi följer en pågående nyhetshändelse. Och fler kommer naturligtvis att känna till formatet över tid. Det handlar också om rätt fokus, för oss handlar det inte bara om att nå så många som möjligt utan också rätt personer. Vi hade störst andel kvinnliga tittare, vilket är en målgrupp som många riktar sig mot och vill nå. Vi kommer att fortsätta experimentera med formatet framöver, det är en del av upplägget också. 

När det gäller Jensens kritik att Expressen inte tog hand om engagemanget på plattformen, och därför utnyttjar den fel, menar  Expressen att de har en bra dialog med sina följare på Facebook. Inte minst via DM (direct messages)

– Vi har över tid haft bra utdelning på videoinnehåll utan att vi nödvändigtvis varit delaktiga i öppna dialoger kring dessa. Ställs det relevanta frågor kring innehållet ser vi såklart till att svara på dessa. Precis så som vi gör på övriga poster. Vi ser det även som positivt att följare såklart kan prata och diskutera med varandra, så som beteendet på Facebook ju generellt ser ut och inte är detta format undantaget, säger Emma Malmlöf, sociala medier-chef på Expressen.

Jag frågar Lars K Jensen om han ser en framtid för liknande publicistiska satsningar på sociala medier-plattformar. 

– Jag kan inte riktigt se live-tv lyfta på sociala plattformar eftersom publiken är så van att kunna titta när man vill. Samtidigt tycker jag publishers tänker rätt när man vill vara där publiken finns. Men om man vill få det att fungera bättre så tror jag publishers behöver förstå vad Facebook behöver dem till. De vill inte bara vara en plattform dit publishers kommer och postar en länk till något knäck de har gjort, eller bara en plattform där man lägger upp lite innehåll. De vill vara plattformen där DET händer, säger Lars K Jensen.

Fler avsnitt
Fler videos