Experten om Erdogan och medierna
I går var det val i Turkiet och sittande presidenten Erdogans AKP-parti vann tillbaka majoriteten i parlamentet. Journalisten ringde Ülkü Holago, producent på Sveriges Radio, som följer turkisk press och kommenterade valet för SR, för att fråga vad det här betyder för medierna?
Det turkiska nyvalet har präglats av våldsamheter och oroligheter. Journalisten har också tidigare rapporterat om Erdogans allt hårdade tag mot landets oberoende medier. Tidigare har bland annat Tidningen Arbetets reporter Esref Okumus berättat i en intervju att ”läget i landet är värre än under militärjuntan”.
Under valkampanjen har mediebolag som Koza-Ipek stormats av poliser samtidigt som man gått in och konfiskerat egendom i mediehus.
Hur kommer utgången påverka landets medier?
– Det beror på vilken linje Erdogan väljer. Frågan är om han känner sig tryggare i sin position nu och kan bjuda på symboliska eftergifter, som att ta ett nytt förhandlingsinitiativ i kurdfrågan. Men troligtvis ingen mjukare linje mot misshagliga medier. De som alltid har varit under tryck kommer att fortsätta vara det, säger Ülkü Holago.
Hur märker man de allt hårdare tagen?
– Den senaste tidens attacker mot redaktionslokaler och våldsamma husrannsakningar och nedstängningar av redaktioner talar sitt tydliga språk.
Har Erdogan talat om några nya mediereformer i valspurten?
– Inte vad jag har sett, men jag kan ha missat någonting. De använder redan de flesta lagparagrafer lite som de vill. Förolämpning av landet eller att man stödjer en terrororganisation är exempel på lagar som man använder lite som man vill.
Varför vann AKP valet så stort gissar du?
– Många oppositionsröster talar idag i ganska dystopiska ordalag om att man måste acceptera att Turkiet är ett konservativt land. Det många ansett vara tecken på positiv förändring eller folklig resning, som Geziprotesterna eller prokurdiska HDPs inträde i parlamentet, har inte räckt längre är så här.