Eva Hamilton kritiserar
utredningsdirektiv

2 januari, 2012

Från och med januari gäller ett särskilt prövningstillstånd för public service. I samband med det går Sveriges Televisions VD Eva Hamilton ut i en debattartikel och försvarar public service mot de kommersiella TV-bolagen.

Debattartikeln på SVT Debatt tar sin utgångspunkt i utredningen om public services framtid som pågår just nu.

”Direktiv inför tidigare utredningar har skrivits i syfte att public service ska ge svenska folket än bättre program och tjänster. Denna gång är det annorlunda. Nu handlar inte direktiven primärt om hur vi ska göra bättre tv för alla. Utan om hur de kommersiella medierna ska skyddas från konkurrens från public service. Detta trots att de tre kommersiella tv-bolagen TV3, TV4 och Kanal 5 förra året visade rekordvinster”, skriver Eva Hamilton.

Hon konstaterar också att TV4-gruppen har ungefär lika stor omsättning som Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion tillsammans, cirka sju miljarder kronor.

Därför vill hon vända på perspektivet och önskar att utredningen i stället ställde frågan: ”i vilken utsträckning stör de kommersiella medierna Sveriges Televisions och Sveriges Radios möjligheter att utföra sitt uppdrag?”.

Ett av hennes exempel gäller kraven på ett smalare public service: ”Skulle man få gehör på sina upprepade krav på ett avsmalnat public service, skulle detta betyda att alla underhållningsprogram görs för publik under 49 år. Varken TV3 eller Kanal 5 får nämligen betalt av annonsörerna för äldre publik, för TV4 går gränsen vid 59 år”, skriver Eva Hamilton i debattartikeln.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies