EU-parlamentets talman: ”Marinovas mord inte relaterat till hennes arbete”

12 oktober, 2018

Europaparlamentets talman Antonio Tajanis uttalande får hård kritik.

Det brutala mordet och våldtäkten på den bulgariska journalisten Viktoria Marinova i helgen har väckt starka reaktioner hela Europa. En 21-årig bulgarisk man greps tidigare i veckan nära Hamburg, Tyskland, misstänkt för mordet.

Chefsåklagaren Sotir Tsatsarov uppger att mannen redan var efterlyst, misstänkt för ett annat våldtäktsmord, och tror inte att mordet på Marinova var motiverat av hennes arbete, utan att det handlar om en ”spontan” attack. Det rapporterar bland andra The Guardian.

Den bulgariska regeringen hävdade redan i helgen, utan att kunna veta, att mordet inte hade någon koppling till Marinovas arbete som journalist, flera dagar innan gripandet. Premiärminister Bojko Borisov har offentligt kritiserat dem som hävdar att mordet kan vara politiskt motiverat.

Nu får Borisov stöd av Europaparlamentets talman Antonio Tajani, medlem i Forza Italia.  På Twitter gratulerar han de bulgariska myndigheterna till en snabb och korrekt utredning av mordet, som gjorde det möjligt att gripa mördaren, ”vars motiv inte hade med hennes arbete som journalist att göra”.

Uttalandet har väckt hård kritik eftersom polisutredningen fortfarande pågår. Europeiska Journalistfederationen skriver på Twitter att man är ”chockad” över kommentaren från talmannen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies