Gå direkt till textinnehållet

EU-parlamentets talman: ”Marinovas mord inte relaterat till hennes arbete”

Europaparlamentets talman Antonio Tajanis uttalande får hård kritik.

Det brutala mordet och våldtäkten på den bulgariska journalisten Viktoria Marinova i helgen har väckt starka reaktioner hela Europa. En 21-årig bulgarisk man greps tidigare i veckan nära Hamburg, Tyskland, misstänkt för mordet.

Chefsåklagaren Sotir Tsatsarov uppger att mannen redan var efterlyst, misstänkt för ett annat våldtäktsmord, och tror inte att mordet på Marinova var motiverat av hennes arbete, utan att det handlar om en ”spontan” attack. Det rapporterar bland andra The Guardian.

Den bulgariska regeringen hävdade redan i helgen, utan att kunna veta, att mordet inte hade någon koppling till Marinovas arbete som journalist, flera dagar innan gripandet. Premiärminister Bojko Borisov har offentligt kritiserat dem som hävdar att mordet kan vara politiskt motiverat.

Annons Annons

Nu får Borisov stöd av Europaparlamentets talman Antonio Tajani, medlem i Forza Italia.  På Twitter gratulerar han de bulgariska myndigheterna till en snabb och korrekt utredning av mordet, som gjorde det möjligt att gripa mördaren, ”vars motiv inte hade med hennes arbete som journalist att göra”.

Uttalandet har väckt hård kritik eftersom polisutredningen fortfarande pågår. Europeiska Journalistfederationen skriver på Twitter att man är ”chockad” över kommentaren från talmannen.

Fler avsnitt
Fler videos