Gå direkt till textinnehållet

EU-parlamentet röstar mot förtalsstämningar

”Det gör mig förbannad att journalister hotas med falska rättegångar”, säger svenska Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) som kommer att rösta ja till en ny resolution som förbjuder förtalsstämningar mot journalister, så kallade SLAPP.

Journalisten har tidigare berättat att EU-kommissionen utreder ett skydd mot så kallade SLAPP, ”Strategic Lawsuits Against Public Participation”, domstolsstämningar som syftar till att tysta och avskräcka journalister från granskning.

Imorgon, torsdag, ska Europaparlamentet rösta om förslaget. Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) är en av de som kommer att rösta ja.

Varför röstar du ja?
– Det finns tendenser både utanför och i unionen att partier som kommer till regeringsmakten börjar censurera, hota och skrämma journalister till tystnad. Journalister som inte går regeringars ärenden hotas idag med falska rättegångar. Många domstolar i Polen och Ungern har blivit politiserade, så det är inte ens riktiga rättegångar, säger Abir Al-Sahlani.

Annons Annons

– Det här gör mig förbannad, en demokrati kan inte fungera utan fria och oberoende medier. Då är det inte en demokrati längre. Vi ser en helt absurd utveckling just nu, där regeringskritiska radiostationer till exempel förlorar sin sändningslicens. Mediefriheten är en grundprincip som alla EU medlemsländer har skrivit under, det är inga nyheter jag kommer med.

Innebär resolutionen ett rättsligt bindande lagförslag, eller är det rekommendationer?
– Det är inte bara rekommendationer, utan ett rättsligt lagbindande förslag.

SLAPP har varit vanligt nu under flera år, varför har det tagit tid att få den här lagen på plats?
– Jag tror att det tagit lite tid innan utvecklingen med stämningar blev ett system. Utmaningarna med respekten för rättsstaten har också varit så många, man har inte hunnit adressera alla problem. Men vi betar av utmaningarna med de här länderna ett efter ett. Nu är det hög tid att försvara det fria ordet.

Hur säker är du på att resolutionen kommer gå igenom?
– Jag är väldigt optimistisk. Jag tror att de allra flesta Europaparlamentariker tror på demokratin och på de fria mediernas roll i att försvara den.

Vad händer med mediefriheten och skyddet för journalister om den inte går igenom?
– För mig är det inte ett scenario som jag kan acceptera, säger Abir Al-Sahlani.

Fler avsnitt
Fler videos